söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Kommuner alltmer aktiva kring Agenda 2030

Publicerad: 9 juni 2021, 09:03

Det råder hög aktivitet i arbetet med de globala målen i Sveriges kommuner och regioner, enligt en rapport till FN. Foto: UNDP

FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030, får ett allt större genomslag i svenska kommuner och regioner. Det skriver SKR i en rapportering till FN:s uppföljning av de globala målen.


BA


Inför FN:s årliga toppmöte, High level political forum, i juli har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, sammanfattat det lokala arbetet med Agenda 2030.  

Enligt studier som presenteras i rapporten sker ett omfattande arbete med de globala hållbarhetsmålen i kommuner och regioner, samtidigt som kompetensen kring hållbarhetsfrågorna har ökat. Flera kommuner och regioner ställer om sina mål och arbetsprocesser för att uppnå de globala målen. 

”Kommuner och regioner är centrala aktörer i förverkligandet av de globala målen. Flera av grunduppdragen, såsom att ge utbildning, hälso- och sjukvård och att planera bygget av våra fysiska miljöer, är direkt kopplade till målen om ett mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt samhälle. Det hållbara Sverige skapas lokalt”, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i en kommentar till rapporten. 

I rapporten presenteras också stöd och initiativ från SKR som kan underlätta arbetet med Agenda 2030. SKR är bland annat en part i Glokala Sverige – Agenda 2030 i kommuner och regioner, ett kommunikations- och utbildningsprojekt med stöd av Sida, där över hälften av kommunerna och regionerna deltar för att få utbildning i hållbarhetsmålen. Ett annat exempel är att SKR har tagit fram ett stödmaterial och en utbildning för hur kommun- och regionledningar aktivt kan styra och leda sina organisationer med hjälp av Agenda 2030.

Läs SKR:s rapport om de global målen  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev