lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Kommunikations-vd: Arla borde sluta prata hållbarhet

Publicerad: 29 april 2022, 09:41

Anna Högberg, Futerra, menar att det är skillnad på klimatarbete och kommunikationsarbete.

Anna Högberg, vd för kommunikationsbyrån Futerra i Stockholm, reagerar nu på Arlas beslut att dra tillbaka sin miljöreklam med budskapet ”netto noll klimatavtryck”.

Ämnen i artikeln:

miljö kommunikationKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Anna Högberg, vd för kommunikationsbyrån Futerra i Stockholm, reagerar nu på Arlas beslut att dra tillbaka sin miljöreklam med budskapet ”netto noll klimatavtryck”.  Efter att bolaget bland annat stämts av Konsumentombudsmannen för miljöpåståendet har bolaget beslutat ersätta formuleringen med ett budskap om ekoböndernas arbete för jordhälsa och biologisk mångfald. Men enligt Anna Högberg är det helt fel tänkt.

– Det är bra och föredömligt att Arla föregår med gott exempel och backar när det gäller kommunikation om netto noll, även om det är på tok för sent. Men Arla är bäst i mejeribranschen på klimatarbete och då måste man ha utrymme att prata. Ska man lyckas bättre med kommunikationen måste man jobba mer med ärlighet, säger Anna Högberg till Aktuell Hållbarhet. 

Hon liknar Arlas netto-noll-kommunikation vid att lyfta en åtgärd som är ”febernedsättande” men inte angriper själva symtomen. 

– Arla har en bra helhetsbild av var deras avtryck sitter någonstans och de jobbar med att minska det avtrycket. Men om de på riktigt ska ligga i linje med Parisavtalet och vad forskningen säger måste de göra med än vad de gör i dag. Då skulle Arla kanske fokusera mer på att lära oss att äta rätt, för att minska konsumtionen av animalier, säger Anna Högberg.

Hon menar att om Arla ska vara i linje med forskningen så kan bolaget inte fortsätta sälja mjölk som bulkvara, utan mjölken måste bli mer som en krydda på maten.

– Arla är fortfarande skitduktiga, men det är kommunikationen som är vilseledande. Min rekommendation är egentligen att sluta prata hållbarhet, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev