söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Låg betalningsvilja för miljövänliga produkter

Publicerad: 20 december 2021, 11:34

Essity som bland annat tillverkar blöjor under varumärket Libero har mätt betalningsviljan för miljövänliga produkter. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Endast tre av tio vill betala mer för ”miljövänligt tillverkade” produkter från Essity. Det framgår av en undersökning där bolaget mätt svenskarnas attityder. Enligt undersökningen är priset det viktigaste urvalskriteriet.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Hygienbolaget Essity har låtit undersökningsföretaget Cint undersöka 1 000 svenskars attityder till hållbarhet i relation till deras produkter. Essity lyfter fram att 18 procent av svenskarna är väldigt hoppfulla om att deras agerande gör skillnad och att varannan svensk tror att de kan hjälpa till att bromsa utsläppen. Men samtidigt anger flest konsumenter, 25 procent, att priset är det viktigaste urvalskriteriet vid köp, följt av ”vet ej” på 18 procent och kvalitet eller klimat på en delad tredje plats med 12 procent.

Totalt uppger 30 procent av de tillfrågade att de är villiga att betala minst 20 procent mer för produkterna om de vore miljövändligt tillverkade, något som ses som positivt av bolaget. I åldersgruppen 18–25 år är betalningsviljan 38 procent och i åldersgruppen 61–80 endast 19 procent.

När det gäller vilken typ av miljöförbättring som konsumenterna är villiga att betala extra för är skillnaderna små. För Essity – som använder skogsråvara för att tillverka hygienartiklar under en lång rad varumärken från torkpapper till blöjor och bindor – är det ”lokalproducerat” som toppar med 29 procent. Därefter kommer att förpackningen är tillverkad av återvunnet eller förnybart material, något som 25 procent är villiga att betala mer för. Sist på listan av valbara kriterier hamnar utsläppsfri produktion vilket 22 procent vill lätta på plånboken för att bidra till.

Undersökningen gjordes med hjälp av ett digitalt frågeformulär som besvarades under första halvan av juli.

Läs rapporten ”Grönt Ansvar 2021 – svenskarnas vanor och attityder”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev