måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Ledig? Ta lite tid till långläsning i påsk!

Publicerad: 6 april 2023, 08:10

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är påsk, långhelg och kanske lite mer tid till läsning. Passa på att läsa igenom några av Aktuell Hållbarhets lite längre texter. Glad påsk!

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Foto: Joey Abrait

Han minskade EU:s utsläpp med 2,5 miljarder ton

På bara några månader måste 19 EU-länder övertalas. EU-kommissionen motarbetar honom. Ändå lyckas den okända svenska klimatförhandlaren med sin uppgift: att i ett enda drag få bort miljarder utsläppsrätter ur EU:s handelssystem och därmed också höja priset på koldioxidutsläpp. I år träder reglerna i kraft.

Foto: Jesper Frisk

Så driver hon social hållbarhet som affärsnytta – det är de unika pusselbitarna

Fastighetsbranschen kan vara en drivmotor för ökad social hållbarhet. Men då krävs fler investerare och att banker tänker om, enligt fastighetsinvesteraren Brunswick Real Estates sociala hållbarhetschef Atusa Rezai. För Aktuell Hållbarhet berättar hon om de unika arbetssätten som ger trovärdighet och skapar affärsnytta.

Forskaren gräver i PFAS-skandalen: ”Tydligt hur mörkläggningen såg ut”

Vem bär egentligen ansvaret när PFAS-kemikalier sprids i ett svenskt samhälle? Varför lyftes inte riskerna tidigare, när kunskap fanns? I en ny podd-dokumentär ger sig Ki-forskaren Mattias Öberg ut på jakt efter svar tillsammans med granskande journalister.

Foto: Abdeljalil Bounhar

Afrika vid ett vägskäl: Storskalig finansiering och teknologiöverföring skulle kunna minska fossila satsningar

Kenya har på senare år gjort en dramatisk energiomställning och har i dag 92 procent förnybar el. På den afrikanska kontinenten står det och väger mellan en snabb omställning till förnybar energi och nya fossilinvesteringar, när FN:s klimatmöte inleds på afrikansk mark på söndag. Finansiering och teknologiöverföring från europeiska länder skulle kunna innebära skillnaden mellan att nå, eller inte nå, Parisavtalet.

Så startade två förbannade frisörer en ny hållbar affär

Det började med två frisörer som var förbannade på alla skadliga kemikalier i hårvårdsprodukter. I dag är Bruns ett snabbväxande företag med egen fabrik i Landskrona och export till ett dussin länder.

Globala tävlingen mellan USA och EU är i gång – nu satsas det stort på klimatet

Den globala tävlingen om den gröna tekniken ser ut att vara i gång på allvar. EU har nyligen kontrat USA:s dollarregn med egna skyfall av euro. För det handlar inte längre bara om klimatet, utan också om att rädda företag och jobb på hemmaplan. Förlorarna kan bli de fattiga länder som redan är hårt drabbade av klimatkrisen.

Så kan medelstora företag kickstarta hållbarhetsarbetet: “Kommer långt med gratisverktyg”

Hållbarhetsarbetet behöver inte vara svårt. Det finns enklare knep att komma igång även för mindre företag. Nu finns chansen att stärka varumärket mot framtida kunder – för att kraven kommer öka, också för mindre företag, är experterna överens om.

Årets hållbarhetschef bytte politik mot påverkan

Sveriges bästa hållbarhetschef 2022 är Åsa Domeij. Mitt i den rådande energi- och livsmedelskrisen stakar hon ut morgondagens strategier och försöker påverka makthavarna. För Aktuell Hållbarhet berättar hon om framtidens hållbarhetsarbete, lärdomarna från felsatsningar och vad som gör arbetet hoppfullt.

Så bedriver Ryssland desinformation på energi- och klimatområdet – ”Lågintensiv påverkanskampanj”

Putins krig i Ukraina har fått samma effekt som en global koldioxidskatt, men rysk desinformation bromsar utvecklingen. Det sade energiprofessorn Tomas Kåberger i förra veckan. Aktuell Hållbarhet frågade Mikael Tofvesson, operativ chef för Myndigheten för psykologiskt försvar, hur den ryska desinformationen ser ut.

Är du hållbarhetsproffs? Här är bästa argumenten för att maxa din lön

Hållbarhetskompetens står högt i kurs hos många arbetsgivare och löneutvecklingen är gynnsam. Här är argumenten för att maxa ditt lönepåslag.

Nye plastordföranden: Plaståtervinning en återvändsgränd

Stuprörstänkande hos svenska myndigheter hindrar en verklig lösning på plastproblemet. Det säger Magnus Hedenmark som är ny ordförande i Nordisk Bioplastförening. Här är hans recept på en hållbar plastsektor.

Här är utbildningarna som gör dig till hållbarhetsproffs

För dig som funderar på högskole- eller universitetsutbildning tipsar vi om den här genomgången av hållbarhetsutbildningar på svenska högskolor och universitet!

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev