Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

MP: Sundbyberg svarar fel om sitt miljöarbete

Publicerad: 24 mars 2020, 10:40

Sundbyberg slår ifrån sig kritiken om att ha svarat fel i underlaget till rankningen Miljöbästa kommun.


Flera av de svar som Sundbybergs kommun har lämnat i Aktuell Hållbarhets rankning Miljöbästa kommun 2019 är felaktiga. Det menar Anton Fendert, oppositionsråd för Miljöpartiet i Sundbyberg. Bland annat menar han att Sundbyberg svarat att det kommunala bolaget Norrenergi är 100 procent förnybart, då fossiloljepannor används för spetsvärme, samt att kommunen säger sig ha påbörjat ett arbete med koldioxidbudgetar, trots att statsledningskontorets bedömning är att staden inte behöver avsätta resurser för att ta fram en koldioxidbudget.

– De här frågorna är inte korrekt besvarade ur min synvinkel. Jag ville se om Sundbyberg ger en korrekt bild. I det stora hela ges en korrekt bild men i vissa frågor har de missat, säger Anton Fendert, till Aktuell Hållbarhet.

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling (S), menar dock att kritiken bland annat handlar om en tolkningsfråga.

– Det stämmer att vi inte vill göra en koldioxidbudget precis som Miljöpartiet vill. Men vi arbetar med en koldioxidbudget som utgångspunkt, därför är kritiken konstig, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Peter Schilling vänder sig även mot kritiken kring Norrenergi.

– Frågan handlar om inköp av energi och vi köper in 100 procent förnybar energi genom märkningen Bra miljöval. Sedan är vi delägare i Norrenergi vars produktion är 98,8 procent fossilfri.

Tidigare har även Nacka kommun kritiserats för att komma med felaktiga svar i sitt underlag till kommunrankningen. Inför årets rankning genomförs därför ett flertal förändringar.

Läs mer om hur rankningen Miljöbästa kommun förändras 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News