Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Nordiskt hållbarhetsarbete lyfts fram i ny rapport

Publicerad: 25 mars 2021, 10:37

Nordiska byggföretag bedöms ha kommit långt med sitt hållbarhetsarbete, enligt ny rapport.


Över 600 hållbarhetschefer i nordvästra Europa har intervjuats och nordiska företag sticker ut med en hög mognadsgrad ur hållbarhetssynvinkel.


Rapporten fokuserar på vägen mot nettonollutsläpp inom byggsektorn och tillverkningsindustrin i Norden, Brittiska öarna och Beneluxländerna. Företag i de nordiska länderna sticker ut genom hög mognadsgrad sett till hållbarhetsarbete. Siffrorna kan förklaras av hårdare lagkrav i Norden men också en tydligare hållbarhetsstrategi hos nordiska företag.

Till grund för rapporten är 600 kvantitativa intervjuer och 24 djupintervjuer med hållbarhetschefer. Två tredjedelar av hållbarhetscheferna vittnade om fördelarna med hållbara arbetsmetoder inom företagen som mindre spill och lägre energiförbrukning. Hälften av de tillfrågade ansåg att kvaliteten i olika projekt förbättras om de utförs med en hållbar ansats.

Fyrtio procent uppger att de har svårt att finansiera sina satsningar och en tredjedel uppger att det finns brister i utbildning och kunskap. Samtidigt anger en stor majoritet av bolagen att de investerar för att bli mer hållbara. Nästan två tredjedelar anger att investeringarna kommer att öka de närmaste två åren.

”Vår satsning på mätbar och innovationsdriven utsläppsminskning är inte bara viktig för våra kunder, utan är också ett sätt för oss att visa hur vi gör skillnad och därmed en del i att attrahera nya och behålla befintliga medarbetare”, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, ett av de medverkande bolagen i rapporten i en kommentar.

Rapporten har tagits fram i samarbete mellan Autodesk och Frost & Sullivan.

Läs rapporten

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.