Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Ny mätteknik ska spara miljoner vid byggprojekt

Publicerad: 14 april 2022, 09:32

Bilden är tagen vid ett byggprojekt i Stockholm år 2017.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny mätteknik kan spara miljontals kronor vid byggprojekt – och demokratisera miljödata. Det menar konsultbolaget Ramboll och it-tjänstebolaget Enfo som tillsammans utvecklat en plattform för att mäta grundvattennivåer i realtid.

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

Systemet har redan använts i ett års tid längs med den nya tunnelbanesträckan mellan Bromma och Henriksdal. Där finns 60 mätstationer med sensorer som i realtid förser intressenterna med relevant information.  Förhoppningen är att systemet ska larma vid minsta tecken på att byggprojektet påverkar grundvattennivån.

– Det innebär ett bättre beslutsunderlag och att man kan designa skyddsåtgärder på ett bättre sätt som i enskilda beslut kan vara värt tiotals miljoner kronor, säger Mattias von Brömssen, enhetschef på Ramboll.

Det är enligt bolaget en säkrare metod än att göra manuella mätningar på veckobasis. Metoden kan dessutom även minska risken för negativ påverkan på fastigheter och annan omgivning. Enligt Rambolls uppskattning kan det förebygga skador för mångmiljonbelopp.

– Jag tror också att en av de stora fördelarna med ett sådant här system är att man skapar transparens mellan de olika intressenterna i projekt och verksamheter, så att man har ett gemensamt beslutsunderlag och en gemensam syn på miljödata, säger Mattias von Brömssen.

Även grannar och andra intressenter kan få tillgång till informationen, eftersom stationerna är utrustade med qr-koder som leder till en webbsida där de kan ta del av siffrorna och lära sig mer om projektet.

– Det är kopplat till demokratiska processer, där man gör data tillgänglig för tredje man som i sin tur kan ställa krav på verksamhetsutövaren.

Bolagen hoppas så småningom kunna utöka plattformen med fler mätmetoder, som oljud och vibrationer.

Lovisa Ternby

Artikeln har också publicerats hos Dagens industri som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev