Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Ny studie: Storpack ger matsvinn

Publicerad: 30 april 2020, 09:00

Storpack ledar till att mat slängs och att välja portionsförpackat och mindre förpackningar kan vara mer klimatsmart. Det visar en ny studie där forskare kartlagt matsvinn hos svenska hushåll.


Förpackningens utformning spelar större roll för uppkomsten av matsvinn i hushållen än vad tidigare forskning visat. Det framgår av en ny studie från CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, där forskarna kartlagt matsvinn hos svenska hushåll. Forskarna menar att det kan vara så att portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används.

När livsmedel förpackas till konsument finns olika faktorer att ta hänsyn till då olika livsmedel har olika krav på skydd under transport och lagring och på grund av att konsumenters beteenden och prioriteringar kring hantering av livsmeden varierar. Men överlag slängs det mer ju större förpackningen är, visar studien. 

”Utformningen var särskilt viktigt för mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet. För mejerivaror orsakade förpackningens utformning nästan 70 procent av det uppkomna svinnet, och för kött- och fiskprodukter 50 procent”, säger Helén Williams, forskare vid CTF, i en kommentar. 

En orsak till det uppkomna svinnet som forskarna uppmärksammat är att produkter med lång hållbarhet när de öppnas förvandlas till en produkt med kort hållbarhet. Flera hushåll slängde exempelvis såser, tomatprodukter och oliver då förpackningen innehöll för stor mängd och osäkerheten kring hållbarheten var stor.

Ta del av studien om matsvinn
 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.