Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Nya lagar förbereds till följd av taxonomin

Publicerad: 2 mars 2021, 10:19

Taxonomin börjar ge avtryck i svensk lagstiftning.

I väntan på att EU:s taxonomi ska tillämpas fullt ut förbereder regeringen nya lagkrav på exempelvis hållbarhetsrapportering.


Regeringen föreslår nu ett antal lagstiftningsåtgärder med anledning av EU:s kommande taxonomi. I en promemoria från finansdepartementet föreslås flera lagändringar med ambition att träda i kraft 1 januari nästa år. 

En nyhet i promemorian är förslaget om att det ska införas upplysnings­be­stämmelser i årsredovisningslagen angående att det i EU:s gröna taxonomi­förordning finns ytterligare bestämmelser om vad en håll­bar­hetsrapport ska innehålla. 

”EU-regleringen innebär i huvudsak att hållbarhetsrapporten ska inkludera information om i vilken utsträckning ett företag driver verksamhet som är miljömässigt hållbar enligt taxonomi­förordningen. Detta gäller något förenklat för så kallade noterade företag, banker och försäkrings­företag, som dessutom har fler än 500 anställda”, skriver finansdepartementet.

I promemorian finns även förslag på fondområdet om vad en infor­mations­broschyr och en årsberättelse ska innehålla samt ett krav på att fond­förvaltare ska lämna information enligt EU-förordningen för att få ingå fond­avtal med Pensions­myndig­heten.

Läs promemorian om lagändringar till följd av taxonomin 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.