tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Omstartskommissionen: Ställ hållbarhetskrav på företag som får stöd

Publicerad: 17 augusti 2020, 09:47

Sharon Jåma, moderator, och Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling och kommissionens ordförande, diskuterar slutrapporten på måndagen. Foto: Stockholms Handelskammare

I dag släpper Omstartskommissionen sin slutrapport där den bland annat föreslår hållbarhetskrav på företag som tar emot coronastöd.


JR


Lägg planerna på höghastighetståg på is och underlätta istället stöd för utveckling av ny teknik inom vätgas, biogas och fossilfritt stål. Skynda på elektrifieringen av vägtrafiken och inför högre koldioxidskatt på drivmedel. Det är några av förslagen från den så kallade Omstartskommissionen som presenterar sin slutrapport i dag. 

Maria Wetterstrand, som deltagit i kommissionen, säger till Aktuell Hållbarhet att rapporten är en intressant helhet och att hon nu hoppas på att fler företag och andra aktörer nu kommer med egna inspel och förslag.

– För mig är ett viktigt förslag att ställa hållbarhetskrav på de företag som nu får statliga stöd. Det är helt okej att ge stöd utan specifika krav till individer som förlorar inkomst eller till företag som måste skydda anställda för en kort period. Men ska man ge investeringsstöd eller stöd där staten går in som delägare eller med kreditgarantier så tycker jag att staten ska använda tillfället att kräva hållbarhetsansvar från företagen. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om och då har man rätt att kräva att företagen bidrar till det allmännas bästa, säger Maria Wetterstrand. 

Omstartskommissionens deltagare representerar ett brett politiskt spektrum och består förutom Maria Wetterstrand även av Susanne Ackum, Tor Borg, Pontus Braunerhjelm, Lars Calmfors, Åsa Hansson, Lars Hultkrantz, Amy Loutfi, Cecilia Malmström, Oskar Nordström Skans samt kommissionens ordförande Klas Eklund. I rapporten har deltagarna fått lämna förslag var och en för sig och det har inte funnits krav på konsensus kring enskilda förslag. Omstartskommissionen är tillsatt av Handelskammaren i Stockholm och rapporten släpps i dag klockan 12:00.

Läs mer - Tolv experter värderar kraften i fyra gröna återstartare

Se presentationen av slutrapporten 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev