Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Politiskt stöd viktigast för kommuners arbete med konsumtion

Publicerad: 26 november 2020, 10:11

Kommunernas arbete med hållbar konsumtion omfattar exempelvis upphandling, inköp och matavfall.

Foto: Mostphotos

Mer samarbete, politiskt stöd och tydligare indikatorer efterfrågas av kommunerna i arbetet med hållbar konsumtion.


Även om en majoritet av kommunerna jobbar med frågan om hållbar konsumtion finns det flera utmaningar inom området. Bland annat behöver kommunerna öka samarbetet över kommungränserna. Dessutom måste arbetet förankras bättre mellan lokal, regional och nationell nivå. Det visar ett forskningsprojekt på Stockholm Environment Institute, SEI, som snart ska slutrapporteras.

– Det pågår arbete kring hållbar konsumtion på flera olika områden i kommunerna, men det är ett stort begrepp och det finns flera utmaningar. Bland det viktigaste är att det finns ett politiskt stöd för arbetet, att det finns mål och att frågan finns med i strategiska planer, säger Karin André, en av forskarna i projektet, till Aktuell Hållbarhet.

Utöver resurser för att jobba med frågor som rör hållbar konsumtion pekar hon på behovet av indikatorer.

– Indikatorer för hållbar konsumtion finns på nationell nivå, men inte på kommunal. Det är en utmaning eftersom indikatorer efterfrågas för att se vilka områden som ska prioriteras. 

Forskarna har studerat hur kommunerna arbetar med hållbar konsumtion både inom den egna organisationen och bland kommuninvånarna.

– Det som kommunerna jobbar med är främst den egna verksamheten. Kommuninvånarnas konsumtion är svårare att nå.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.