Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Regeringen vill öka fokus på hållbar konsumtion

Publicerad: 1 mars 2021, 10:27

Regeringen vill se ett ökat fokus på hållbar konsumtion och ger Konsumentverket i uppdrag att involvera fler aktörer i arbetet med information om hållbarhet.

Foto: Amir Nabizadeh/ TT

Konsumentverket har inte nått ut med information om miljömässigt hållbar konsumtion och nu vill regeringen involvera fler aktörer.


Konsumentverket har en upplysningstjänst för konsumenter, Hallå konsument, som bland annat innehåller information för att underlätta konsumenters hållbara konsumtion. Men tjänsten har inte fått önskad spridning. Regeringen vill därför att Konsumentverket breddar tjänsten och ger myndigheten i uppdrag att söka samverkan med samhällsaktörer som vill vara med och informera om miljömässigt hållbar konsumtion.

”Alltfler konsumenter vill agera miljömässigt hållbart, men vet inte alltid hur de ska gå tillväga. En förstärkt samverkan med fler aktörer, till exempel med civila samhällets organisationer och andra aktörer på lokal nivå kan bidra till att informationen når fler och att den blir mer målgruppsanpassad”, säger civilminister Lena Micko (S), i en kommentar

Enligt Konsumentverket är bristande information en anledning till att konsumenter har svårt att välja och agera med hänsyn till miljön.

Konsumentinformation som underlättar för den enskilde konsumenten att göra hållbara och cirkulära val i vardagen är enligt regeringen en viktig del av arbetet för en mer cirkulär ekonomi. Uppdraget, som ska redovisas den 31 augusti 2022, ska även bidra till arbetet med att uppnå de nationella miljö- och klimatmålen och målen i Agenda 2030.

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.