Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Region Stockholm tillsätter en ny hållbarhetsnämnd

Publicerad: 18 november 2020, 10:11

En ny nämnd för miljö, hållbarhet och klimat beslutades när Region Stockholm på tisdagen röstade igenom budgeten för 2021.


Region Stockholm tillsätter en ny nämnd för miljö, hållbarhet och klimat. Det stod klart då fullmäktige på tisdagen röstade igenom budgeten för 2021. Nämnden blir verksam den 1 juli. Region Stockholm skriver i en kommentar att ”hållbarhetsperspektivet ska genomsyra hela Region Stockholms verksamhet för att minska påverkan på miljön, öka den sociala hållbarheten och bidra till risk- och kostnadssänkningar på lång sikt.” 

I samband med den nya nämnden passar Region Stockholm också på att berätta om regionens Klimatfärdplan 2050 och strävan om att ”på sikt” bli en klimatneutral region. Regionen berättar också om den fossilfria kollektivtrafiken och om det pågående arbetet med att öka ekologiska måltider, minska matsvinn och fasa ut miljö- och hälsofarliga ämnen i sjukvården. 

I det nya budgetdokumentet lämnas dock inga detaljer kring den nya nämndens uppdrag, verksamhet eller organisation. Där står bara att regionstyrelsen med anledning av den nya nämnden får i uppdrag att återkomma med förslag till ändringar i nämndens reglemente. Klart är dock att den nya nämnden tillsätts under en tid av kraftig åtstramning av regionens ekonomi. Regionen skriver bland annat att ändringarna av nämnder sker av effektivitetsskäl och besparingsskäl. 

”Region Stockholm står inför en finansiell utmaning. Den pågående pandemin har inneburit omfattande merkostnader i sjukvården och uteblivna intäkter framför allt i kollektivtrafiken”, skriver regionstyrelsen i budgeten under rubriken Ekonomiskt utgångsläge.

Läs Region Stockholms budget 2021 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.