Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Rekordmånga hållbarhetskrav på USA-stämmorna

Publicerad: 29 april 2022, 08:02

Larry Fink, högsta hönset på Blackrock, skrev i sitt årliga brev till vd:ar på bolagen i portföljen att det inte längre är ett alternativ att ignorera omställningen till nettonollutsläpp

Foto: Evan Agostini

Förslag om ökad hållbarhet stiger i antal på amerikanska bolagsstämmor – och allt fler röstas igenom. En utveckling som bland annat drivs på av världens största kapitalförvaltare Blackrock. Det rapporterar Bloomberg.

Ämnen i artikeln:

Hållbart varumärkeEkonomi

Det är högsäsong för bolagsstämmor och för första gången någonsin kommer över 200 förslag om ökat klimatfokus eller mer socialt ansvar behandlas i USA. Bland annat ligger ett förslag om att tackla missförhållandena för djuren i McDonald's leverantörskedja. 

På Metas, tidigare känt som Facebook, årsstämma kommer det att röstas om ett förslag om att bolaget ska rapportera om potentiella negativa hälsoeffekter av deras nya metaversum. 

”Trycket från investerare, reglerare och icke vinstdrivande organisationer gör det allt svårare för företag att ducka för frågor rörande miljö och social hållbarhet”, säger Julie Moret, ansvarig för hållbara investeringar på Northern Trust Asset Management, till Bloomberg.

Förra året fick förslag rörande miljö och social hållbarhet i snitt 33 procents stöd i omröstningarna på stämmorna, en ökning med 11 procentenheter jämfört med 2016. 

En tung aktör som driver utvecklingen är världens största kapitalförvaltare. Blackrock röstade för 44 procent av de hållbarhetsinriktade förslag som bolaget var med och röstade om under 2021. En andel som låg på 7,2 procent året innan, enligt Bloomberg som hänvisar till dataleverantören Insightia.

Blackrock var bland annat med och röstade in flera klimatvänliga ledamöter in i Exxons styrelse i fjol. 

”Investerarnas påverkan märks av som aldrig förr i styrelserummen”, säger Timothy Smith, rådgivare på Boston Trust Walden Co, till Bloomberg.

Även om bolagen inte är juridiskt skyldiga att genomföra förslag som röstats igenom av investerare är det ändå en betydande andel som får effekt. Två tredjedelar av de förslag som får mellan 30 och 50 procent stöd på stämmorna genomförs antingen helt eller delvis, enligt en undersökning från Blackrock.

Utvecklingen har förstärkts i och med att den amerikanska finansmyndigheten SEC hävt ett beslut från Trumpadministrationen som förenklade för bolag att exkludera hållbarhetsinriktade förslag. Myndigheten har bara tillmötesgått 19 procent av bolagens begäran om att exkludera olika förslag. Den siffran har legat mellan 43 och 54 procent de senaste fyra åren. 

I år nekades bland annat flera storbankers önskan om att exkludera förslag om revisorgranskade rapporter där det framkommer hur mycket bolag inom fossil energi får i finansiering.

Jan Ahmadi

Artikeln har också publicerats hos Dagens industri som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev