onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Riksrevisionen: Otydlig regional utvecklingspolitik

Publicerad: 29 april 2022, 09:28

Riksrevisionen granskning av den regionala utvecklingspolitiken visar att den präglas av otydlighet, kortsiktighet och bristande helhetsperspektiv.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringens styrning är så otydlig att det inte går att dra slutsatser om den regionala utvecklingspolitiken bidrar till en hållbar utveckling i landet, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskningsrapport.

Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenRegeringen

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Riksrevisionens granskning av den regionala utvecklingspolitiken visar att den präglas av otydlighet, kortsiktighet och bristande helhetsperspektiv. Det meddelade myndigheten på torsdagen och uppgav vidare att det inte går att se om målen nås. 

Regeringen har tagit fram flera nationella strategier för att nå riksdagens mål för den regionala utvecklingspolitiken som är ”utvecklingskraft med stärkt lokal och regional konkurrenskraft för en hållbar utveckling i alla delar av landet”. 

Nu har Riksrevisionen granskat regeringens organisering, styrning och uppföljning där myndigheten drar slutsatsen att det genomförts en rad förbättringar, men dessa har inte varit tillräckliga för att skapa goda förutsättningar för ett effektivt samlat statligt agerande.

”Regeringens insatser har på en övergripande nivå varit alltför otydliga, kortsiktiga och med bristande helhetsperspektiv. Det har försvårat genomförandet av politiken, men även möjligheterna att utvärdera den”, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.

Myndigheten konstaterar även att den regionala utvecklingspolitiken inte har utvärderats de senaste 20 åren och att det i dagsläget inte går att bedöma i vilken utsträckning målsättningarna nås.

Läs Riksrevisionens granskningsrapport

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev