måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så blir EU:s förslag som ska stoppa grönmålning

Publicerad: 22 mars 2023, 13:48

Företagen måste framöver, innan ett påstående sprids till allmänheten, styrka sina påståenden genom oberoende verifiering.

EU-kommissionen har nu presenterat sitt förslag för att motverka grönmålning. Bland annat regleras användandet av egna miljömärkningar.

Ämnen i artikeln:

Greenwash

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Det har varit i görningen ett tag, men nu presenterar EU-kommissionen sitt förslag för att motverka grönmålning. Förslaget är inriktat på konkreta påståenden, kommissionen nämner själva exemplen att ”en produkt levereras med koldioxidkompensation” eller ”havsvänlig solkräm”.

”Det saknas gemensamma regler för företag som gör oberoende miljöpåståenden och detta bäddar för grönmålning och skapar ojämlika villkor på EU:s marknad, vilket är till nackdel för verkligt hållbara företag”, skriver EU-kommissionen i en kommentar.

Företagen måste, innan ett påstående sprids till allmänheten, styrka sina påståenden genom oberoende verifiering och påståendena ska stödjas av vetenskapliga fakta. Företagen blir enligt förslaget ålagda att i ett första steg identifiera miljöpåverkan som är relevant för den egna produkten.

”Dagens förslag kommer att göra det möjligt för alla att göra val som är bra för planeten och belönar företag som bryr sig om sin påverkan på miljön”, skriver miljökommissionären Virginijus Sinkevičius i ett inlägg på Twitter.

Virginijus Sinkevičius.

Foto: Virginia Mayo

Förslaget kommer också få stor påverkan på miljömärkningar. Nya märkningar kommer inte att tillåtas, såvida de inte tagits fram på EU-nivå, och nya privata märkningar kommer att behöva visa högre miljöambitioner än redan existerande märkningar och godkännas på förhand för att tillåtas.

Läs mer: För eller emot – Har egna hållbarhetsmärkningar spelat ut sin roll?

Kommissionen lät 2020 genomföra en studie som visade att drygt hälften av de undersökta miljöpåståendena i EU var vaga, vilseledande eller ogrundade och att 40 procent var ostyrkta.

Förslaget får ris och ros av sammanslutningen EEB, som samlar europeiska miljöorganisationer.

”Direktivet är ett lovande verktyg för att rensa ut vilseledande påståenden om hållbarhet. Nu är det brådskande att slå ner på klimatförskönande påståenden och att säkerställa att produkter som innehåller farliga kemikalier inte får säljas med etiketten ”gröna produkter”, säger Blanca Morales, EEB-koordinator med ansvar för miljömärkningar.

Den nya lagstiftningen omfattar inte produkter och tjänster som omfattas av redan gällande EU-godkända märkningar, till exempel den europeiska märkningen för ekologiska produkter.

Läs mer: Experten: Fler kommer åka fast för grönmålning 2023

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev