torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så blir nya Svanen-kriterierna för hotell

Publicerad: 23 maj 2022, 08:52

Svanen skärper kriterierna för hotell och konferensanläggningar med övernattning. Foto: Svanen

Nu måste Svanmärkta hotell och konferensanläggningar med övernattning skärpa sitt miljöarbete. Det är nämligen dags för kriterieskärpningen som sker vart femte år och som endast de bästa kan leva upp till, enligt den nordiska miljömärkningsorganisationen.

Ämnen i artikeln:

Svanen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Att förbättra den biologiska mångfalden runt hotellet är ett av de nya kraven när den nordiska miljömärkningsorganisationen Svanen i dag kommer ut med nya, skärpta kriterier för hotell- och konferensanläggningar med övernattningsmöjlighet. 

Revideringen som görs vart femte år innebär också skärpta krav för vattenförbrukningen samt att hotellen måste öka sitt fokus på hållbar mat, vilket betyder vegetariskt och närproducerat och att undvika hotade fisk- och skaldjursarter. 

Vidare behöver energiförbrukningen och koldioxidutsläppen minska och kemikaliekraven skärps inom städ, disk och tvätt genom att endast miljömärkta produkter är tillåtna.

För att bli godkända måste hotellen även bland annat ha ett strukturerat miljöarbete med en plan för att uppnå ständiga förbättringar när det gäller energi, vatten, avfall, matsvinn, ekologisk mat och dryck, städkemikalier och inköp.

Skärpningen sker vart femte år och enligt Svanen är det bara de bästa hotellen och konferensanläggningarna som uppfyller kraven, i dag cirka 400 stycken. Konferensanläggningar utan övernattningsmöjlighet har egna kriterier som även gäller för restauranger.

De nya kriterierna gäller till slutet av 2026.

Läs de nya kriterierna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev