torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så kan matbutiker bidra till minskat matsvinn

Publicerad: 25 augusti 2021, 08:34

Genom att tydligt erbjuda styckepris i stället för mängdrabatter av olika slag kan matsvinnet minska, visar ny undersökning. Foto: Anders Wiklund/TT

Butiker kan med enkla medel hjälpa konsumenter att inte köpa mer mat än de gör av med. I en färsk studie i ett antal matbutiker testades olika sätt att ge konsumenterna en knuff i rätt riktning och försöken visar att det fungerar.

Ämnen i artikeln:

NudgingMatsvinn

BA


En rad studier om matsvinn visar att majoriteten av all mat som slängs i onödan slängs i hemmen. En orsak till svinnet är att konsumenter ofta köper mer mat än de gör av med. Här vilar ett stort ansvar på dagligvaruhandeln som i kampanjer typ ”ta tre betala för två” triggar ett sådant beteende. 

I en ny studie, som genomförts av Ramboll och Impactually för Livsmedelsverkets räkning, var fokus på hur dagligvaruhandeln kan vända på den logiken och därmed bidra till att minska konsumenternas matsvinn. Åtta butiker från två olika kedjor deltog. I butikerna testades fyra olika skyltvarianter på färskvaruprodukterna gurka och broccoli, för att se om det är möjligt att påverka konsumenters köpbeteenden i riktning mot att minska svinnet. 

Resultatet visar att butiker med enkla medel, så kallad nudging, kan få konsumenter att fatta mer medvetna beslut och bara köpa så mycket som de faktiskt behöver. Mest effektivt för att minska matsvinnet var att erbjuda nedsatt styckpris i stället för multipris eller mängdrabatt.

"Det är svårt att genomföra undersökningar där man mäter insatsers effekt på konsumenters matsvinn. Men forskarna som genomfört studien har visat att det är möjligt. Förhoppningsvis kan det öka intresset för att genomföra liknande experiment, så att vi kan lära oss ännu mer om hur nudging kan användas i praktiken för att underlätta för konsumenter att göra smarta val. Vi hoppas att rapporten ska inspirera både butikskedjor och enskilda butiker i deras hållbarhetsarbete”, säger Livsmedelsverkets projektledare Karin Fritz, i en kommentar.

Läs rapport om studien

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev