söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så kan medarbetarna bidra till hållbara affärsmodeller

Publicerad: 15 februari 2022, 10:37

Forskare vid Lunds universitet föreslår arbeten i grupp för att utveckla hållbara affärsmodeller.

Foto: Getty Images

Det finns mycket att vinna på att involvera medarbetarna i arbetet med hållbara affärsmodeller, menar forskare på Lunds universitet som tagit fram ett nytt verktyg.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


När företag ska ställa om till mer hållbara affärsmodeller finns mycket att vinna på att involvera medarbetarna, samtidigt saknas ofta verktyg för hur det ska ske. Det menar forskare på Lunds universitet som har tagit fram en modell för att utveckla nya affärsmodeller i grupp. 

”Verktyget hjälper företagets medarbetare att tänka annorlunda, både individuellt och tillsammans, och att synliggöra tankarna för varandra. Förhoppningsvis genereras fler banbrytande, lönsamma och hållbara modeller med denna metod”, säger Kajsa Ahlgren Ode, postdoktor i Innovationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i en kommentar.

Verktyget som hon och hennes kolleger har tagit fram innebär att en så kallad kausal karta ritas upp utifrån de diskussioner som uppstår i gruppen. En sådan karta visar på orsak och verkan mellan de delar som växer fram, vilket ska bidra till en ökad förståelse av affärsmodellen.

Forskarna i Lund har i första hand riktat in sig på att hjälpa företag i energibranschen att utveckla nya affärsmodeller med större fokus på hållbarhet.

Se en film om verktyget ”modellbaserad facilitering” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev