Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så kan nya företag hitta tillverkning i Sverige

Publicerad: 22 oktober 2021, 10:05

KTH och Södertälje Science Park ligger bakom satsningen Produktionsänglar.

Foto: RainStar

Det finns flera hållbarhetsfördelar med tillverkning i Sverige, vilket ett nytt initiativ vill bidra till.

Ämnen i artikeln:

Kth

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Ett stödsystem för att hjälpa entreprenörer att hitta tillverkare i Sverige lanseras nu i hela landet. Bakom satsningen står KTH och Södertälje Science Park, som vill bidra till att tillverkningen inte hamnar i Kina eller lågkostnadsländer. Bakgrunden är bland annat att det finns en stor möjlighet att påverka miljö- och klimataspekter med svenska producenter och att många startups tar fram gröna innovationer och vill producera hållbart i Sverige.

”Vid en första anblick kan det verka billigare att producera utanför Sverige. Men man räknar inte på långa ledtider, kvalitetsbrist och kommunikationsproblem. Det går ofta betydligt snabbare att konstruktionsanpassa en produkt för tillverkning med ett företag i Eskilstuna än ett företag på andra sidan jorden”, säger Monica Bellgran, professor i produktionsledning på KTH, i en kommentar.

De startups som kommer med en produktidé till initiativet, som kallas Produktionsänglar, får tillgång till bland annat coacher och utbildning och de får också hjälp med att hitta lokala produktionspartners genom korta digitala möten.

Läs mer om Produktionsänglar 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev