Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så marknadsförs en övergång till molnbaserat med hållbarhetsargument

Publicerad: 6 november 2020, 10:29

I en ny rapport lägger Accenture fram hållbarhetsargument för att övergå till molnbaserade tjänster.


Accenture aviserade i september att de skulle investera 3 miljarder dollar över tre år för att hjälpa kunder i alla branscher att gå över till molnbaserade lösningar. I en ny rapport har det multinationella konsultföretaget, som är ledande partner till världens största molnleverantörer, satt siffror på hållbarhetsfördelarna. 

Enligt den nya rapporten The Green Behind the Cloud kan en övergång till molnbaserade tjänster minska utsläppen med 5,9 procent vilket i ett globalt perspektiv kan ge en besparing på nästan 60 miljoner ton koldioxid per år. Samtidigt kan en sådan övergång minska de totala kostnaderna med 30-40 procent enligt Accenture.

Enligt Josefine Olsson, Europe Lead for Future Tech på Accenture, ger en övergång till molnbaserat flera olika hållbarhetsfördelar. Dels minskar det energiåtgången genom att energianvändningen i datacenter ständigt optimeras genom ett automatiskt system. Dels satsar de ledande molnleverantörerna på en övergång till förnybar energi och cirkulär ekonomi i sina datacenter, där det senare gynnar dem ekonomiskt. Sist men inte minst gör molnbaserade tjänster det möjligt för företag att införa nya lösningar inom delningsekonomin. En fjärde aspekt handlar om att i samband med övergången till molnbaserat ställa krav på att datacentret faktiskt använder förnybar energi.

– Det handlar väldigt mycket om att göra det rätt. Övergången till molnet minskar energiförbrukningen, men det gäller att ta chansen att också övergå till förnyelsebar energi, säger Josefine Olsson till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.