Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Så vill nordiska ministerrådet uppnå ett grönt och socialt hållbart Norden

Publicerad: 16 december 2020, 09:51

Enligt en handlingsplan från Nordiska rådet om de kommande fyra åren ska Norden bli världens mest integrerade och hållbara region.

Foto: Johan Nilsson/ TT

Det nordiska samarbetets fokus flyttas i mer grön och hållbar riktning under år 2021. Det är en utveckling som slås fast i Nordiska ministerrådets Vision 2030.


Enligt en handlingsplan från Nordiska rådet om de kommande fyra åren ska Norden bli världens mest integrerade och hållbara region – och Nordiska ministerrådets arbete ska sträva efter att uppnå ett grönt, ett konkurrenskraftigt och ett socialt hållbart Norden.

”Det kan låta som stora ord, men det är frågan om en ambitiös och konkret plan. Norden ska vara en föregångsregion som bygger på våra gemensamma värderingar och vår förmåga att utveckla gemensamma lösningar”, säger Danmarks nordiska samarbetsminister Flemming Møller Mortensen, i en kommentar till planen. 

”Vi har verkligen genomfört en klar tyngdpunktsförskjutning. Budgeten för det gröna området stiger med drygt 30 miljoner kronor under 2021, och ökar ytterligare varje år fram till 2024”, fortsätter Flemming Møller Mortensen.

Handlingsplanen slår fast 12 konkreta mål för Nordiska ministerrådets arbete under strategiperioden. Det är bland annat frågan om politiska prioriteringar för att uppnå en mer cirkulär och biobaserad ekonomi, en hållbar och konkurrenskraftig produktion och hållbara livsmedelssystem.

Nordiska ministerrådet uppger vidare att det strävar efter att involvera den enskilda nordbon i arbetet för en mer hållbar konsumtion. I handlingsplanen finns åtgärder som ska göra det enklare och mer attraktivt för nordiska konsumenter att prioritera hälsosamma och miljö- och klimatvänliga val.

Läs handlingsplanen 

 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.