Hållbarhetsarbete
Skruvar, chili och hopp för gamla fönster – fem kliv mot ökad hållbarhet
Publicerad: 19 augusti 2022, 06:44
Zero Co städar stränderna i Australien och återanvänder plasten de hittar i sina produkter. Foto: Zero Co
Skruvar i stället för cement, återbruk av plastförpackningar och chilipeppar i stället för antibiotika. Det är några av veckans kliv mot ökad hållbarhet.
Ämnen i artikeln:
Hållbart varumärkeHållbarhetskommunikationElfordonForskningÅtervinningBioenergiBiogas
Stopp Digging använder markförankring med skruv Foto: Stopp Digging
Istället för cement – markförankring med skruv
Markförankring med skruv i stället för att använda betongplintar är ett alternativ för att bli av med cement i byggprocessen. Skruvarna minskar koldioxidutsläppen med drygt 60 procent jämfört med traditionell förankring samt kostar mindre och sparar tid i byggprocessen. Detta menar företaget ”Stopp Digging” från Helsingborg som utifrån en vision om att bygga smartare genom att slippa det tunga och resurskrävande jobbet med att gräva. Stop Digging har även tagit fram en egen ställning för solceller som monteras på skruvar. Partnerskapet och det nära samarbetet med lokala hantverkare menar företaget är viktiga pusselbitar för att säkerställa hög kompetens i arbetet. Stop Digging är det enda företaget i branschen som är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001 som även inkluderar installationsprocessen som sker via bolagets partners. 2021 blev företaget även miljöcertifierat med ISO 14001.
Plastflaska från Zero Co som desinficeras och fylls på för att användas igen. Foto: Zero CO
Återburk av använda plastförpackningar
Världens första teknik för att desinficera använda plastförpackningar i stor skala, så att de kan fyllas på och återanvändas igen, har tagits fram i Australien. Plastförpackningar som tidigare kastats eller i bästa fall gått till återvinning kan nu i stället tvättas och användas på nytt. Företaget Zero Co vill försöka eliminera alla engångsplastförpackningar från alla australiska kök, tvättstugor och badrum. Företaget levererar sina hygien- och städprodukter direkt till kundens dörr utan engångsplastförpackningar. Företaget beskriver affärsidén som att det fungerar som mjölkbudet: du beställer, vi levererar, du returnerar, vi fyller på. Påfyllnings- och returmodeller gör det enkelt att ersätta engångsbruk med evigt bruk. Företagets dispensrar kommer från plastavfall som plockats upp ur havet. Refillpåsen som är gjorda av återvunnen plast skickas tillbaka till företaget för desinficering och påfyllnad.
Teknik som Noll Deponi skapat. Tekniken urskiljer material i fönster så att de kan återvinnas. Foto: SQRE Media
Gamla fönster utan hopp får nytt liv
Fönstret stoppas in i en lucka och ett tiotal fjädrar trycker sönder glaset som går i tusen bitar och ramlar ner i en container. Men den nya tekniken kan de olika materialen i fönster urskiljas och därmed kunna återvinnas i stället för att som i dag gå till deponi. Denna innovativa teknik har Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén och deras UF-företag ”Noll Deponi” skapat. Idag går 50 000 ton avfall årligen till deponi i Sverige. Cirka hälften av detta består av fönster som inte går att återvinna då det är för svårt att dela på de olika materialen. En del återvinningscentraler har försökt att slå ut glaset men på grund av risk för arbetsmiljöskador görs detta alltmer sällan. Med den nya tekniken kan glaset från fönster- och dörrkarmar separeras och materialet återvinnas, vilket skulle kunna halvera Sveriges deponiavfall. Tekniken har testats på en återvinningscentral i Gnosjö och inom ett år hoppas företaget att maskinen ska finnas på marknaden. Företaget vann i maj SM i Ung Företagsamhet och vann i juli EM i Tallinn med den innovativa affärsidén.
Chilipeppar kan användas istället för antibiotika Foto: Adam Ihse/TT
Chilipeppar i foder i stället för antibiotika
Kapsaicin som finn i chilipeppar har stor potential till att kunna ersätta antibiotika i foder. Det svenska företaget ”Organofuel” har tagit fram en ny patenterad hållbar process för att producera kapsaicin med hög kvalité ifrån förnybar vedråvara. Varje år tillsätts över 10 miljoner ton antibiotika i foder i Nordamerika och Europa. Detta måste minskas för att undvika att antibiotikaresistens breder ut sig i vårt samhälle. Naturliga ersättare behövs för att lösa denna utmaning. Kapsaicin kan vara svårt att industriellt producera och det leder ofta till en produkt med låg kvalitet. ”Organofuel” har dock lyckats optimera processen. Arbetet har skalats upp 100 gånger och en kommersiell anläggning startades i juli 2021. Ett fodertillskott har tagits fram och tester med mycket goda resultat visar att produkten är säker att använda.
El-scooter STILRIDE Foto: STILRIDE
El-scooter med halverad miljöpåverkan
Genom att minska materialets vikt och antal delar har el-scootern STILRIDE från Stockholm, kunnat halvera sin miljöpåverkan jämfört med klassledaren NIU. Företagets egenutvecklade programvara designar en optimerad vikningssekvens för lättare och starkare komponenter gjorda av arkmaterial. Process kan beskrivas som ”industriell-origami”. Origami är konsten att vika papper till tredimensionella objekt. I stället för pappersark används ark av rostfritt stål. Verktygslös robotvikning möjliggör lokal produktion och ökad flexibilitet. Tekniken möjliggör fulla potentialen hos platt plåt genom att förenkla former, eliminera svetsar och optimera konstruktionen. Flexibla och automatiserade produktionsenheter drivs av metallverkstadspartners som ligger nära monteringsplatserna. Detta gör att miljöpåverkan kan minimeras i såväl produktion som transport av el-scootern. El-scootern beräknas finnas på den svenska marknaden nästa år.