Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Storföretagens åtgärder för ett hållbart 2050

Publicerad: 8 april 2021, 10:07

De multinationella företagen i WBCSD beskriver läget som en "stökig tonårstid" när omställningen egentligen borde vara inne i en transformationsfas. Nu har de uppdaterat sin vision med 90 åtgärder för att uppnå en hållbar värld 2050.

Foto: Stock / Getty images

Istället för omställning så är hållbarhetsarbetet fortfarande inne i en stökig tonårstid, skriver WBCSD i sin vision för 2050. I den har 42 stora multinationella företag undertecknat 90 olika åtgärder som ska göra världen hållbar till 2050.


För ett decennium sedan presenterade organisationen WBCSD sin första vision för 2050 – det år då världen ska vara hållbar. Där beskrevs det kommande decenniet som en stökig tonårstid och perioden 2020-2050 skulle bli omställningens decennier. Nu har visionen uppdaterats och medlemsföretagen konstaterar att läget fortfarande kan liknas vid ”en stökig tonårstid”.

Nio kritiska områden lyfts fram med vardera tio åtgärder för att de globala målen ska kunna nås till 2050. Rapporten konstaterar att utvecklingen går framåt med myrsteg när det i själva verket behövs exponentiella förändringar. Tillsammans vill de återuppfinna kapitalismen som skapare av verkligt värde och inte värdeutvinning.

Bland de åtgärder som beskrivs för områdena energi och hållbara livsmiljöer finns utfasning av kolkraft till 2040 och max 10 procent kolkraft i energimixen 2030, att förespråka prissättning på koldioxidutsläpp och att skapa prisvärda bostäder.

Exempel på andra åtgärder är ändring av beräkningsgrunder som istället uppmuntrar till längre produktlivslängd, åtgärda kortsiktiga belöningssystem på finansmarknaden som inte bidrar till en hållbar utveckling, konvertera alla datahallar till att bli nettonollförbrukare, ändra i bolagens varuutbud för att underlätta hälsosamma måltider och livsstilar, börja redovisa företagets vattenpåverkan och utveckla jordbrukets metoder för att bli mer cirkulära och kunna lagra kol.

Bland de undertecknande företagen finns 3M, BASF, Ikea, PWC, Microsoft, Unilever och VW.

Läs visionen från WBCSD 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.