Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Studie ska ge detaljhandeln nya verktyg för att använda livscykelanalyser

Publicerad: 16 september 2021, 09:50

Livscykelanalyser kan med fördel användas i detaljhandeln. Det menar IVL som nu startar en studie.

Foto: Zolak

Livscykelanalyser är enligt IVL ett effektivt verktyg för att minska produkters miljöpåverkan. Nu inleds en studie som ska hjälpa detaljhandeln att använda verktyget.


Ämnen i artikeln:

LivscykelanalysIvl Svenska Miljöinstitutet

En ny genomförandemodell för hur detaljhandeln ska kunna använda livscykelanalyser i sitt miljöförbättringsarbete ska nu tas fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. I arbetet samarbetar IVL med Apoteket Hjärtat, Perrigo och Idun Minerals. IVL ska bland annat undersöka hur detaljhandelsföretagen ska kunna använda kunskap från livscykelanalyser för att minska klimatpåverkan från sina produkter.

Inför studien skriver IVL att livscykelanalyser kan ge en helhetsbild av hur stor den totala klimatpåverkan är under en produkts hela livscykel. I detaljhandeln kan livscykelanalyser till exempel samla information från råvaruutvinning, via tillverkningsprocesser och användning till avfallshantering.

”Det blir intressant att se hur livscykelanalyser kan användas inom detaljhandeln för att minska miljöbelastningen från konsumtion. Studien ska också bidra till att öka förståelsen för apoteksprodukters klimatpåverkan genom hela livscykeln”, säger Susanne Lundberg, projektledare på IVL, i en kommentar.

IVL berättar vidare att kunskapen från studien ska användas vid inköp och i samarbete med leverantörer och kunder. Arbetet bedrivs under hösten 2021 och resultaten kommer att presenteras i en rapport som publiceras av IVL.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.