Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Svenska textilbranschen klimatrapporterar gemensamt

Publicerad: 11 februari 2021, 09:47

Modebranschen samlas i en gemensam klimatrapportering.

Foto: visualspace Getty Images

Modebranschen har tagit fram gemensamma riktlinjer för klimatrapportering och klimatmål.


Över 40 svenska textil- och modeföretag har gått samman och redovisar nu gemensamt sina klimatutsläpp. I den första rapporteringen redovisas scope ett och två och målet är att nästa år redovisa scope tre. Dessutom sätter branschen ett gemensamt mål på utsläppsminskningar för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet. Den branschgemensamma rapporteringen sker inom initiativet The Swedish Textile Initiative for Climate Action, Stica.

– Det här sätter en standard för hela branschen och visar vad som förväntas av textilbolag framöver. Alla företag redovisar enligt de riktlinjer som tagits fram gemensamt och som bygger på SBTI, GRI och Greenhouse gas protocol. Mycket arbete har handlat om att ta fram riktlinjerna, säger Michael Schragger, talesperson för Stica, till Aktuell Hållbarhet.

Syftet med rapporten är även att bolagens klimatpåverkan blir transparent och jämförbar, vilket beskrivs som ett viktigt steg i företagens klimatomställning.

Hur svårt var det att samla en hel bransch kring klimatrapportering?

– Att redovisa scope ett och två är inte så svårt, nu har det mest handlat om att ta fram riktlinjerna. Att redovisa scope tre blir en större utmaning eftersom det handlar om hela värdekedjan och tillgången på data.

Läs textilbranschens klimatrapportering 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.