fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Systembolaget sätter fokus på bättre arbetsvillkor: ”Försökt bygga upp en standard”

Publicerad: 11 maj 2022, 14:16

Systembolaget inför hållbarhetsmärkning. Foto: Isabell Höjman/Gustav Sjöholm (TT)

Systembolagets italienska vinsortiment har tidigare granskats av Oxfam som upptäckte att det bland annat förekom tvångsarbete i leverantörsledet. Nu har det statliga bolaget lanserat en ny märkning för hållbara produkter där sociala förhållanden utgör ett av kraven.
– Vi stod inför en stor utmaning när vi började med det här, säger Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Ämnen i artikeln:

Identifiera hållbarhetsriskerLeverantörskedjaSocial hållbarhet

JF


Den nya märkningen med namnet ”Hållbart val” lanserades i Systembolagets butiker runt om i landet den 1 mars. Produkter som får märkningen lever upp till den svenska återförsäljarens krav på klimat- och miljömässig samt social hållbarhet (se faktaruta). 

– Vi kände att vi behövde en enkel märkning som kommunicerar vilka produkter som är hållbara ur både ett klimat- och miljömässigt perspektiv, men även vad gäller arbetsvillkor och arbetsförhållanden. För när man pratar om hållbarhet i dag så förväntar sig kunderna att man inkludera alla dessa faktorer, säger Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Ett av kraven är ett godkänt resultat i Systembolagets ”analys av arbetsvillkor i odling och i produktion”.

Hur kontrollerar ni att kraven efterlevs?
– Först tittar vi på produktens ursprung, vilket land den kommer ifrån. Vi använder oss av landriskdata, om man tar Sydafrika som exempel är diskriminering, arbetstider, säkerhet och hälsa riskfaktorer där. När vi vet detta kan vi kräva att producenten har ett certifikat från en tredje part som släcker de riskerna. Då är produkten kvalificerad för att bli ett ”Hållbart val” eftersom vi har säkerställt att producenten hanterat de frågorna.

Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Under hösten 2021 släppte Oxfam – i samarbete med Systembolaget– en rapport som granskade den svenska återförsäljarens italienska vinsortiment. Den visade att det bland annat förekom tvångsarbete i leverantörsledet. 

Med tanke på de brister som Oxfam upptäckte i den italienska vinindustrin – är ett certifikat tillräckligt för att säkerställa att en leverantör lever upp till kraven?
– I en komplex leverantörskedja kan man aldrig garantera att det inte händer något som inte är förenligt med vare sig certifieringen eller vår uppförandekod. Däremot är de certifieringar som vi använder uppbyggda på ett sådant sätt att producenten systematiskt arbetar med att förebygga risker och är även betydligt bättre rustad att åtgärda eventuella brister och incidenter på plats och gottgöra de som drabbats. I Oxfams rapport förekom en certifierad producent, men där hittade man inte något klandervärt och det finns en logik i det. Med det sagt kan man som återförsäljare inte helt och hållet förlita sig på certifieringar – det vore naivt.

Hur har ni gått tillväga för att ta fram märkningen ”Hållbart val”?
– Vi stod inför en stor utmaning när vi började med det här. Inom dryckesbranschen finns det fortfarande inte internationella hållbarhetsstandarder som det gör för exempelvis kakao och kaffe. Därför har vi försökt bygga upp något som kommer så nära en sådan standard som möjligt genom att undersöka vilka tredjepartscertifieringar som finns inom dryckesbranschen och som är relevanta för oss. Efter att vi analyserat dessa kunde vi därefter välja ut de certifieringar som var tillräckligt heltäckande och robusta när det gäller miljö- och klimatpåverkan samt arbetsförhållanden i odling och produktion.

Har alla produkter i Systembolagets sortiment analyserats om de lever upp till kraven för märkningen?
– Vi jobbar med tre olika ben. Det första benet är våra analyser av hela sortimentet, vilket handlar om runt 2 800 produkter, efter hållbarhetsrisker för att – så att säga – ”grundsäkra” det och hitta produkter med de högre riskerna som vi kan behöva följa upp med fältbesök eller revisioner. Det andra benet är våra offertförfrågningar där vi använder vår kunskap om olika certifieringar på enskilda marknader för att kunna efterfråga de hållbarhetsmässigt bästa produkterna. Slutligen har vi det tredje benet, det vill säga ”Hållbart val”, vilket är de mest hållbara produkterna som vi vill uppmärksamma kunderna på.

Hur stor andel av sortimentet har fått märkningen?
– Initialt i mars var det mellan 8-10 procent. Nu vid nästa lansering i juni handlar det om runt 10-12 procent av vårt totala fasta sortiment. Vår ambition är ju att den siffran ska öka.

 

Systembolagets krav på produkter med märkningen "Hållbart val"

1. Miljöcertifierad odling och produktion (eko eller annan miljöcertifiering).

2. Förpackning med lägre klimatavtryck än traditionell glasflaska.

3. Godkänt resultat i vår analys av arbetsvillkor i odling och i produktion.

 

Källa: Systembolaget

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev