Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Tillväxtanalys: Ingen samlad politik kring näringslivets hållbarhetsrisker i leverantörskedjan

Publicerad: 2 mars 2020, 10:33

En översvämning i en anläggning man inte visste att man var beroende av kan få ödesdigra konsekvenser enligt Henrik Hermansson på Tillväxtanalys.

Foto: CC0/Tillväxtanalys

Det saknas en sammanhållen politik för att hantera företagens risker i leverantörskedjan, visar en kartläggning från myndigheten Tillväxtanalys.


Det finns många intressanta initiativ för att hantera miljörelaterade risker i leverantörskedjorna. Men det finns ingen samlad politik som hjälper företag att på bästa sätt hantera dessa risker. Det visar Tillväxtanalys kartläggning av statliga initiativ för att hantera näringslivets miljörisker i globala leverantörskedjor.

– Som företag så vill du veta alla dina risker med att importera från en viss leverantör, både om leverantören inte lever upp till arbetsmiljövillkoren, om den släpper ut för mycket och om leverantörens fabrik riskerar att översvämmas av storm. Men från statens sida har olika risker reglerats inom helt skilda policyområden, säger Henrik Hermansson, analytiker vid Tillväxtanalys, till Aktuell Hållbarhet.

I rapporten har Tillväxtanalys studerat Sverige, EU, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Danmark, Kina, Japan, USA, Australien liksom UN Global Compact, OECD:s riktlinjer för företagsbesiktning och International Trade Centre Sustainability Map – ett initiativ där Sverige, Tyskland och Schweiz deltar.

– Företagen är ute och riskhanterar men staten har inte hjälpt företagen genom att ha en samlad politik för det. Företagen behöver veta var deras kritiska komponenter kommer ifrån och ha rätt lager på grund av riskerna, säger Henrik Hermansson. 

Att hantera risker i leverantörskedjan är enligt honom en av de svåraste problem som företag har i dag. 

– Många företag har väldigt svåra och långa leverantörskedjor. Vi ser i undersökning efter undersökning att man har väldigt dålig koll på sitt andra leverantörsled och ingen koll på sitt tredje leverantörsled. Det finns teoretiskt sett ingen gräns för hur många led det finns, i vissa branscher finns det enligt mätningar från OECD i genomsnitt tre till fyra led, till exempel i tillverkningen av fordon, kommunikationsutrustning, textilier och basmetaller, säger Henrik Hermansson. 

Ett klassiskt exempel på när okända klimatrelaterade risker i leverantörskedjan blottats var enligt honom när översvämningar i Thailand år 2011 slog ut en stor del av världens tillverkning av datorchip. En komponent som används i en lång rad produkter från bilar till kylskåp. Det ledde till produktionsbortfall i flera svenska branscher på grund av störningar i anläggningar som de inte visste att de var beroende av.

Rapporten ger inga konkreta förslag på åtgärder men ger många goda exempel som skulle kunna användas för att utveckla den svenska politiken för att hjälpa företag hantera risker i leverantörskedjor.

– Ett exempel är Rådet för klimatanpassning som snart kommer med en serie rapporter. Ett annat område är försäkringsfrågor, där vi ser att Finansinpektionen skulle kunna göra en kartläggning av hur företagen påverkas av till exempel höjda premier, säger Henrik Hermansson.

Läs rapporten 

 

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News