Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Trelleborg tar högst höjd för framtida havsnivåhöjningar

Publicerad: 29 september 2022, 05:30

Foto: Pressbilder/Trelleborgs stad

Flera svenska städer har omfattande byggprojekt på gång där projekten hotas av framtida havsnivåhöjningar redan innan spaden satts i backen.

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenKlimatanpassningKlimatförändringarToppnyheter fredag

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Göteborg, Helsingborg, Trelleborg och Uddevalla. Alla dessa kustnära städer planerar för kustnära byggprojekt som fått kritik innan spaden ens kommit i backen. Det är Staffan Moberg, klimatansvarig vid branschorganisationen Svensk Försäkring som menar att kommunerna lämnar över alla problem till framtida generationer.

– Jag förstår inte hur de tänker. Varken jag eller de vet var havsnivån kommer att ligga om 100 år, men ska man vara på den säkra sidan ska man inte bygga i hamnområden om man inte kan höja marknivån rejält, säger Staffan Moberg.

Läs mer: ”Sågningen: Därför kan havsnära stadsdelar bli förluster” 

De olika städerna siktar på allt mellan +2,3 och +3,85 meter över befintlig havsnivån som miniminivå. Trelleborg är den stad som har högst säkerhetsmarginal för att klara framtida klimatförändringar.

– Vi har som minst +3,85 meter och det gäller de delar som ligger närmre den befintliga staden för att få en lämplig anslutning mellan de nya stadsdelarna och den gamla bebyggelsen. De delar som vetter ut mot havet kan ha en högre marknivå på +4,3 eller +5 meter. Stadsdelen byggs utifrån ett perspektiv fram till år 2150, säger Charlotte Lindström, processledare för Kuststad 2025 vid Trelleborgs kommun.

Bilder från Trelleborgs planprogram. Till vänster befintlig markanvändning och till höger skiss för den framtida stadsdelen som byggs på de gamla pirarna.

Foto: Trelleborgs kommun.

 Vad händer efter år 2150?

– Generellt sett står inte byggnaderna längst ute vid kanten, så det finns möjlighet att bygga en mur, att utveckla och komplettera. Men vi tycker att vi tagit i. Genom att utveckla 70-80 hektar av det här gamla utfyllda hamnområdet bygger vi ett klimatskydd för höjd havsnivå som skyddar befintliga Trelleborg som är byggd på en låg nivå.

Finns det nån kritik mot byggplanerna?

– Nej, inte mot sjöstaden där alla bostäder kommer byggas. Folk tycker att det är väldigt positivt med de nya stadsdelarna. Staden har länge skiljts från havet med staket mot bangården, men nu får Trelleborg möjlighet att åter möta havet med 5 kilometer vattenkontakt. Det finns en brist på bostäder i hela sydvästra Skåne, så vi bygger ett stort antal bostäder i centralt läge och bedömer att vi kommer få en inflyttning, säger Charlotte Lindström.

Läs mer: ”Uddevalla ska bygga bostäder i redan övervämningsdrabbat område” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev