Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsarbete

Vanligare med klimat- och mångfaldsresultat som underlag för bonus

Publicerad: 19 mars 2021, 11:01

Styrningsfrågor är vanligast som underlag för bonusar och miljöfrågor för mer långsiktiga ersättningsmodeller, så kallade LTIP.

Foto: PWC/London Business School’s Centre for Corporate Governance

Det har skett ett skifte i vad storbolag baserar sina bonussystem på, enligt en ny kartläggning av Storbritanniens 100 största börsnoterade företag.


Hållbarhetsfrågor som klimatarbete och mångfald på arbetsplatsen blir allt vanligare som underlag för bonusar på chefsnivå. Det visar en genomgång av chefsersättningar bland Storbritanniens 100 största börsnoterade bolag, FTSE 100. En tydlig skillnad är att bonusunderlaget tidigare främst utgjordes av frågor som hälsa, säkerhet och risk. Enligt kartläggningen utgör ESG-faktorer nu bonusunderlag i 45 procent av de 100 företagen.

Kartläggningen har genomförts av PWC tillsammans med London Business School’s Centre for Corporate Governance och en slutsats är att kopplingen mellan hållbarhetsresultat och ekonomisk ersättning måste ha ett långsiktigt perspektiv.

”Utgångspunkten för styrelser som vill integrera ESG i ersättningen till ledande befattningshavare bör vara ersättning sett på lång sikt och som inte berörs av kortsiktiga finansiella mål”, skriver de i rapporten.

Kartläggningen visar att 37 procent av bolagen väger in ESG i årsbonusar och 19 procent väger in ESG i mer långsiktiga belöningsmodeller.

Läs rapporten om ersättningar

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.