Hållbarhetsredovisning
Flera tillsynsmyndigheter inom EU kommenterar nu de förslag på den kommande obligatoriska hållbarhetsredovisningen som presenterades i slutet av förra året. Bland annat menar Esma att lagstiftningen kommer innebära ett bredare ansvar för rapporterande företag.
Hållbarhetsredovisning
Efter Ekots granskning av att Arla felaktigt rapporterat en stor minskning av utsläpp, har Arlas hållbarhetschef Victoria förklarat misstaget för Aktuell Hållbarhet men också på Linkedin. Där skriver hon bland annat ”Alla som har arbetat med beräkningar av scope 3-utsläpp i primärproduktion vet hur klurigt det är”. Men professor Niklas Egels Zandén anser att det är något som varken Arla eller revisorn borde ha missat.
Hållbarhetsredovisning
Ekot har granskat Arlas påstådda minskning av klimatutsläppen och funnit att de till största delen inte motsvarar en verklig minskning. Enligt Ekot beror det i stället på att företaget bytt metod för att beräkna utsläppen. En brist i regelverket, enligt Aija Voitkane på Mälardalens universitet.
Hållbarhetsredovisning
78 procent av investerarna uppger att det finns en utbredd grönmålning i företagens hållbarhetsredovisningar, vilket Aktuell Hållbarhet har rapporterat. Johanna Lundgren Gestlöf som är hållbarhetschef hos SPP tror att det nog blir bättre med EU-direktivet för hållbarhetsrapportering, CSRD. Men förmodligen är det redan bättre i Sverige än vad som framgår av rapporten.
Hållbarhetsredovisning
Expertgruppen Efrag har nu publicerat sitt slutförslag på utformning av den förnyade obligatoriska hållbarhetsredovisningen. Efter omfattande synpunkter har expertgruppen lättat på kraven.
Hållbarhetsredovisning
Den obligatoriska hållbarhetsredovisningen tar ett kliv från fluffighet till fördjupning.
– Nyckeltalen ser ut att få en ökad tyngdpunkt, säger lsabelle Rydelius, hållbarhetscontroller på Holmen.
Hållbarhetsredovisning
EU-kommissionens expertgrupp Efrag ska snart lansera sitt slutliga förslag på obligatorisk hållbarhetsredovisning. Nu flaggar de för förändringar i de standarder som föreslås ligga till grund för rapporteringen.
Hållbarhetsredovisning
Vilken potential har en viss teknik eller affärsmodell att minska utsläppen i framtiden? Det går det att få en uppfattning om genom att beräkna undvikna utsläpp, något som bland annat gjorts vid startupinkubatorn Lead i Linköping.
✓ Experterna: Steg för steg – så gör du
✓ Pekar ut framtidsriktningen – det ska du satsa på
✓ ”Väldigt viktigt att sätta en tydlig strategi”
Hållbarhetsredovisning
Att börja i tid, gäller även inför införandet av nästa EU-direktiv för rapportering, CSRD, Corporate Social Responsibility Directive. Det här är vad Finansinspektionens hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren rekommenderar.
Hållbarhetsredovisning
Just nu är det många som svettas över årets hållbarhetsrapporteringar. Det här är de bästa råden – direkt från proffsen.
✓ Stora fördelen för småföretag: ”Säkra affären”
✓ Då ska du börja arbetet
✓ Storbolagets tips: Det är en av våra framgångsfaktorer
Hållbarhetsredovisning
GRI väljs bort av många medelstora börsbolag när de hållbarhetsrapporterar – här är alternativen de väljer i stället.
· ”Trycket från investerare ökar”
· Karläggning: Ramverken som bolagen faktiskt väljer
· Därför varierar ambitionerna
Hållbarhetsredovisning
ANALYS. Under sommaren antogs EU:s nya direktiv om hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Kraven är både komplexa och långtgående och för de företag som omfattas blir skillnaden stor, skriver Sofia Bildstein-Hagberg, expert på finansiell rapportering hos Svenskt Näringsliv.
· Här finns mest omfattande kraven
· ”Vissa krav kan upplevas främmande i svensk kontext”
· Pressad tidsplan ger högt tempo