Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Axfood klimatkompenserar sig i kapp och sätter nytt mål

Publicerad: 3 mars 2021, 09:36

Axfood gör ett omtag med sina klimatmål och satsar på att nå nettonoll utsläpp år 2030.

Foto: Per Björklund

Axfood, med butikskedjor som Willys och Hemköp, nådde inte ända fram med uppsatta klimatmål som gick ut i fjol. Nu sätts ett nytt skarpt nettonollmål till år 2030.


Dagligvarujätten Axfood gör i år ett omtag i sitt klimatarbete, uppdaterar sina beräkningsgrunder och fokuserar nu på det nya målet om nettonoll klimatutsläpp från den egna verksamheten år 2030.

– Vi har arbetat med flera hållbarhetsmål med slutår 2020, men sedan de målen sattes har mycket skett när det gäller hur vi ser på de här frågorna, så nu gör vi ett omtag vilket bland annat påverkar hur vi redovisar utsläpp av växthusgaser. Vårt redovisade klimatavtryck är nu mer fullständigt än tidigare, säger Alexander Bergendorf, chef för Investor Relations på Axfood, till Aktuell Hållbarhet. 

Det tidigare klimatmålet, som innehöll färre utsläppskällor, sattes 2009, och innebar att klimatpåverkan i den egna verksamheten skulle minska med 75 procent till 2020, samt att Axfood skulle vara klimatneutralt samma år. Utsläppen har minskat med 76 procent för de jämförbara enheter och datakällor som fanns vid basåret 2009, men klimatneutralitet har inte nåtts.  

– Resterande del kommer nu att klimatkompenseras, säger Alexander Bergendorf.

Det nya 2030-målets beräkningsgrunder finns specificerade i årets hållbarhetsrapport. Rapportering sker i enlighet med GHG-protokollet där utsläpp inom Scope 1 och 2 är obligatoriska att redovisa och utsläpp inom Scope 3 ska redovisas i möjligaste mån. Utsläpp inom Scope 3 är bränsleförbrukning från inhyrda lastbilar, avfallsåtervinning från butiker och lager, samt affärsresor med tåg, flyg, buss och bil. Alla detaljer kring nettonollmålet för år 2030 är inte helt klara, till exempel vilket basår som ska användas.

– Vi har satt målet och vi kommer att återkomma med mer detaljer i framtida rapportering, säger Alexander Bergendorf.

Läs Axfoods hållbarhetsredovisning  

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.