Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Covid-19 ut och Ukrainakriget in i årets hållbarhetsrapporter

Publicerad: 2 september 2022, 08:37

9 av 42 undersökta hållbarhetsrapporter tar upp kriget i Ukraina.

Foto: Getty Images/Natee Meepian

Biologisk mångfald och cirkulär ekonomi får ökat fokus i hållbarhetsrapporteringen. Samtidigt tar flera företag upp Rysslands invasion av Ukraina, visar en ny kartläggning.


Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsriskerVeckobrev

Biologisk mångfald, intressentengagemang och uppföljning av resultat. Det är vad företagen har lagt ökat fokus på i hållbarhetsrapporteringen för 2021. Det framgår av en genomgång av 42 europeiska företags hållbarhetsrapporter som genomförts av den svenska konsultfirman och tankesmedjan Forever Sustainable. Dessutom visar genomgången att frågor som rör cirkulär ekonomi och leverantörsled får ökat fokus i rapporteringen.

”När det gäller etiska frågor tenderar företag att rapportera kring mångfald och inkludering som en intern medarbetarfråga, medan mänskliga rättigheter, modernt slaveri och arbetsrättigheter i första hand hänvisas till som en fråga inom leverantörskedjan”, konstaterar Forever Sustainable.

Vad det gäller omvärldsläget har företagen till stor del slutat ta upp covid-19 i hållbarhetsrapporteringen. Samtidigt har kriget i Ukraina dykt upp som ett ämne. Av de 42 företagen kommenterar 9 företag Rysslands invasion och tar avstånd från den. Några av företagen tar även upp risken med att bedriva verksamhet i Ryssland. Enligt Forever Sustainable färdigställdes många hållbarhetsrapporter före krigsutbrottet, varför fler företag kan väntas ta upp frågan i nästa års rapportering.

Läs rapporten ”Sustainability Reporting Benchmark 2022”

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.