Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

EU-parlamentet: ”Vårt due diligence-förslag är rimligt för både små och stora företag”

Publicerad: 4 mars 2021, 09:51

EU-parlamentarikern Axel Voss (EPP) är skuggrapportör till måndagens omröstning om EU:s nya due diligence-lagstiftning.

Foto: Jean-Francois Badias

EU-parlamentets rekommendationer om EU:s lagkrav på due diligence av mänskliga rättigheter och miljöfrågor är anpassade för alla typer av företag. Det säger EU-parlamentarikern Axel Voss (EPP) på en presskonferens på torsdagen.


På måndag väntas EU-parlamentet rösta igenom sitt betänkande med rekommendationer till EU-kommissionen om EU:s kommande lagkrav på due diligence av mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Enligt parlamentets förslag ska den nya lagen, som kommissionens ska lägga fram i juni, omfatta alla företag och innehålla tydliga sanktioner. 

– Jag tror inte att de europeiska företagen medvetet skadar miljön eller bryter mot mänskliga rättigheter. Men de frivilliga åtaganden som görs i dag har brister och samtidigt skapar frivilligheten ojämna konkurrensvillkor. Nu har EU möjlighet att sätta en ny historisk global standard, säger EU-parlamentets rapportör Lara Wolters som deltog på en presskonferens under förmiddagen. 

En fråga fick mycket utrymme under presskonferensen handlade om proportionalitet och möjligheten för små och medelstora företag att kunna leva upp till den nya lagstiftningen. Här svarade flera av skuggrapportörerna att parlamentets förslag tagit stor hänsyn till små och medelstora företag för att inte skapa en för stor administrativ börda. 

– Vi har hittat en lösning som undviker byråkrati så långt som möjligt och som gör det möjligt för alla typer av företag att följa lagen. För att den här lagen ska bli effektivt är det viktigt att undvika dubbelstrukturer där olika regler gäller för olika typer av företag, säger EU-parlamentarikern Axel Voss (EPP). 

I Sverige har bland andra Svenskt Näringsliv, H&M, LO, Kollegiet för svensk bolagsstyrning och Electrolux lämnat synpunkter om EU:s lagförslag om due diligence för miljö och mänskliga rättigheter.

Läs alla synpunkter i den öppna konsultationen 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.