Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

FAR om CSRD: Positivt, men antalet nyckeltal måste begränsas

Publicerad: 11 maj 2021, 10:02

FAR varnar för hög rapporteringsbörda när EU vässar kraven på hållbarhetsredovisning.

Foto: echoevg

Branschorganisationen Föreningen auktoriserade revisorer, FAR, ställer sig positiv till EU-kommissionens förslag om striktare hållbarhetsredovisning.


Det finns flera fördelar med att reglera att det är den valda revisorn som ska utföra en granskning när stora företag enligt EU-kommissionens förslag kommer att få tydligare och tuffare reglering kring hållbarhetsredovisningen. Det menar branschorganisationen Föreningen för auktoriserade revisorer, FAR, i sitt remissvar som nyligen lämnades till justitiedepartementet. 

”Eftersom hållbarhetsinformationen ska utgöra en del av förvaltningsberättelsen kommer den att ingå i den information som ligger inom ramen för den valda revisorns granskningsuppdrag. FAR anser det därför vara naturligt och effektivt att det är bolagets valde revisor som utför denna granskning. Den valde revisorn har också de verktyg och processer som bäst lämpar sig för denna typ av granskning samt är väl insatt i det granskade företagets förhållanden”, skriver FAR i sitt yttrande. 

I sitt remissvar skriver FAR också att det är positivt med den nya benämningen Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, då den sätter hållbarhetsfrågorna i ett större sammanhang. Organisationen är också positiv till att hållbarhetsrapporteringen ska ske enligt ett standardiserat ramverk då detta kommer att göra det lättare att göra jämförelser mellan rapporterande företag. Samtidigt menar FAR att det är viktigt att företagens rapporteringsbörda inte blir alltför stor. 

”Antalet hållbarhetsrelaterade nyckeltal som företagen måste rapportera måste därför hållas på en sådan nivå att omfattningen av rapporteringen inte blir alltför betungande”, skriver FAR.

Läs FAR:s remissvar 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.