lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

GRI: Det här betyder dubbel väsentlighetsanalys

Publicerad: 24 februari 2022, 10:18

Det finns en tydlig definition av vad dubbel väsentlighet innebär, enligt GRI. Foto: GRI

Det har uppstått en begreppsförvirring kring definitionen av väsentlighetsanalys, menar GRI som nu vill förtydliga vad som gäller.

Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsrisker

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Begreppet väsentlighetsanalys, även benämnt materialitetsanalys, är under utveckling vilket har gett upphov till en rad missförstånd och otydligheter. Det menar det Global Reporting Initiative, GRI, som nu vill förtydliga hur begreppet bör användas. Enligt GRI, det ledande ramverket för hållbarhetsredovisning, är en del av förvirringen det relativt nya begreppet dubbel väsentlighetsanalys. Dessutom har en rad andra begrepp dykt upp i hållbarhetsdebatten, exempelvis dynamisk väsentlighet och kärnväsentlighet. 

I ett förtydligande kring begreppet väsentlighet skriver nu GRI att det finns två sätt att se på väsentlighet, alltså vilka frågor som är avgörande för ett företag. Det ena handlar om finansiell väsentlighet, vilket omfattar information om ekonomisk utveckling riktad till ägare och investerare. Den andra sidan av väsentlighet handlar enligt GRI om väsentlig påverkan, vilket omfattar information om företagets påverkan på exempelvis miljön och samhället och vänder sig till en bred rad av intressenter.

Enligt GRI handlar dubbel väsentlighetsanalys om en kombination av de två ovanstående begreppen.

”Finansiell väsentlighet och påverkansväsentlighet tillsammans under paraplyet 'dubbel väsentlighet' är de enda relevanta formerna av väsentlighet för finansiell och hållbarhetsrapportering”, skriver GRI i sitt förtydligande.

Läs GRI:s genomgång av väsentlighetsbegreppet 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev