lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Massbrev till tusentals företag för ökad hållbarhetsrapportering

Publicerad: 14 mars 2022, 11:08

En rad tunga investerare över hela världen har gått ihop för att sätta press på bolag att hållbarhetsrapportera bättre inför årets årsstämmor. Foto: dardespot

Inför årets årsstämmor vill investerare höja tempot ytterligare när det gäller hållbarhetsrapportering. Via CDP har de skickat ut tusentals brev där de uppmanar bolagen att bättra sig.

Ämnen i artikeln:

IndienStorbritannienJapanEuInvesteringarSkog

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Antalet bolag som hållbarhetsrapporterar ökar hela tiden. Samtidigt är det nästan 4 000 bolag som inte lever upp till investerares krav på hållbarhetsrapportering. Inför vårens kommande årsstämmor skickar nu ett hundratal investerare massbrev till tusentals bolag och uppmanar dem att genast börja rapportera sin miljöpåverkan i nivå med investerarnas förväntningar. Det handlar om rapportering kring klimat, skog och vattensäkerhet.

”Medan många företag redovisar, sätter mål och vidtar åtgärder för hela värdekedjan är det fortfarande en förvånansvärt stor del av marknaden som behöver ta sina första steg. De här bolagen börjar alltmer förlora sin kontakt med verkligheten, investerarna och den allmänna opinionen, inte bara på grund av kommande lagstiftningskrav men också på grund av alla bevisade fördelar med att vara transparent”, säger Paul Simpson, vd för CDP, i en kommentar.

Investerarna bakom massbrevet sägs förvalta mer än motsvarande 1 300 miljarder svenska kronor. Förra året så var det drygt 7 100 bolag som inte levde upp till investerarnas förväntningar på hållbarhetsrapportering. Efter påminnelse var det nästan 3 200 företag som hörsammade kraven, men fortfarande alltså nästan 4 000 bolag som inte gjorde det. CDP nämner de stora fossilbolagen Chevron och Exxon Mobil som exempel, och skriver att snart är det inte ens ett alternativ att inte rapportera sin miljöpåverkan på grund av kommande tvingande lagstiftning i EU, Japan, Nya Zeeland, Indien och Storbritannien.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev