tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Ny XBRL-taxonomi ska underlätta hållbarhetsrapportering

Publicerad: 30 september 2021, 09:26

SASB kopplar XBRL till sina standarder för enklare rapportering och dataanalys. Foto: Skärmdump

Med hjälp av en XBRL-taxonomi ska företag lättare kunna hållbarhetsrapportera på ett enhetligt sätt och underlätta för investerare att samla data och göra dataanalyser.

Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsriskerIntegrerad rapportering

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


The value reporting foundation, som står bakom SASB-standarderna, har nyligen lanserat en XBRL-taxonomi för att underlätta och skynda på en enhetlig hållbarhetsredovisning.

”XBRL-taxonomin är ett stort steg framåt när det gäller att göra ESG-rapportering enklare för företag och underlätta för investerare att samla data och göra analyser”, säger Madhu Mathew, teknologidirektör vid Value reporting foundation, i en kommentar.

XBRL är en internationell mjukvaruoberoende standard för lagring, överföring och presentation av finansiell information. En fördel med den nya XBRL-taxonomin är att bolag med bokföringsprogram och system som redan stödjer XBRL relativt enkelt kan börja tillämpa detta på hållbarhetsdata utifrån SASB-standarderna. Organisationen sjösätter också en kommitté som ska göra regelbunden översyn för att förbättra taxonomin.

Konsultjätten PwC har bistått i arbetet med att ta fram XBRL-taxonomin som ska underlätta hållbarhetsrapporteringen för 77 olika industristandarder. 

”Genom att använda XBRL som den internationella standarden för digital rapportering av hållbarhetsinformation ökar vi tillgången och förbättrar användbarheten av hållbarhetsrapportering”, säger Wes Bricker, vice ordförande för PwC i USA.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev