måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Nya regler för hållbarhetsredovisning klubbade

Publicerad: 22 juni 2022, 08:52

EU-parlamentet har godkänt de nya reglerna

Foto: Getty Images

Nya regler för hållbarhetsrapportering har fått grönt ljus i EU. Redan i hållbarhetsrapporterna för nästa år ska större företag redovisa enligt de skärpta redovisningsreglerna CSRD.

Ämnen i artikeln:

EuRapportera hållbarhetsriskerCSRD

Sten Sjögren


Kravet på hållbarhetsrapportering skärps för företag med mer än 250 anställda. Det står klart sedan förslaget till ny rapporteringsstandard, CSRD, godkändes av EU-parlamentet och medlemsstaterna på tisdagskvällen.

De nya reglerna träder i kraft 2024, vilket innebär att företagen då ska rapportera hur de arbetade med hållbarhet under 2023. Rapporteringskravet gäller både börsnoterade och icke-noterade företag med mer än 250 anställda, enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet.

Det är samma gränser som gäller för svenska företag redan i dag. Men kraven på redovisning blir mer omfattande. Kraven på rapportering kommer att gälla även små och medelstora företag som är noterade, vilket är ytterligare en skärpning. Redovisningsreglerna blir dock inte lika omfattande för de mindre företagen och de kan beviljas undantag från rapporteringskravet fram till 2028.

Företag från icke EU-länder blir tvungna att följa de nya rapporteringsreglerna om de har en ”betydande aktivitet” inom unionen. Företagens leverantörer slipper obligatorisk rapportering men kan omfattas om deras kunder begär det.

De nya reglerna ska nu formellt godkännas av parlamentet och kommissionen och sedan har medlemsländerna 18 månader på sig att baka in dem i nationell lagstiftning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev