Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Regeringen presenterar sin position kring EU:s due diligence-lag

Publicerad: 5 mars 2021, 10:36

EU:s så kallade due diligence-lag kräver att företag gör riskbedömningar av sina underleverantörers hållbarhetsarbete.

Foto: designer491/ Getty

Regeringen ställer sig positiva till EU-kommissionens så kallade due diligence-lag om miljö och mänskliga rättigheter. Det visar ett regeringens positionsdokument som nu skickats till EU.


Regeringen har nu lämnat in sin position till EU om EU-kommissionens föreslagna lagstiftning om så kallad due diligence för företag om mänskliga rättigheter och miljöfrågor i leverantörsleden. 

I dokumentet står det klart att regeringen ställer sig bakom EU-kommissionens förslag om due diligence för mänskliga rättigheter och miljö. Däremot ställer sig regeringen tveksam till att införa lagstiftning om bolagsstyrning.

I skrivelsen om regelverk för due diligence betonar den svenska regeringen att EU-kommissionens nya lagförslag bör vara heltäckande, både vad gäller sektorer och företag. Enligt regeringen bör lagstiftningen också gälla företag utanför EU men som är aktiva på EU:s marknad. Regeringen uppmanar också EU-kommissionen att ta fram ett regelverk som inte bidrar till en onödigt tung administration. 

När det kommer till lagstiftning av bolagsstyrning skriver regeringen att EU innan några rättsliga åtgärder införs bör göra en grundlig analys av nuvarande system samt för- och nackdelar med en lagstiftning. Regeringen hänvisar bland annat till invändningar från akademisk expertis kring förslagets empiriska grunder.

EU-parlamentet har sagt att man vill se skarpa krav och kommer att behandla frågan i plenum på måndag den 8 mars. Därefter ska kommissionen lägga fram sitt lagförslag någon gång i juni. Det är fortfarande oklart om det nya regelverket kommer att bli en förordningstext där lagkraven börjar gälla direkt eller ett direktiv där medlemsländerna själva får implementera lagstiftningen.

Läs regeringens inspel 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.