Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Sociala övertramp straffar sällan vd och styrelse

Publicerad: 6 december 2019, 09:18

Ett företags vd drabbas i regel hårdare än styrelsen då företag brister i samhällsansvar. Bristande miljöarbete slår dessutom hårdare än bristande socialt ansvar. Det visar en ny studie från Svenska handelshögskolan i Helsingfors.


Ett företags vd drabbas i regel hårdare än styrelsen då företag brister i samhällsansvar. Sannolikheten att vd:n får sparken är samtidigt högst vid misskötsel kopplat till miljö och företagsstyrning. Det är slutsatsen i en ny studie från Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
– Det är intressant att arbetsmarknaden tar de här frågorna i beaktande, det visste vi inte så mycket om tidigare. Det är också intressant att vd:ar och styrelsemedlemmar inte alls drabbas lika hårt vid överträdelser i sociala frågor, säger Niclas Meyer, forskaren bakom studien, till Aktuell Hållbarhet.

Studien av hur vd:ar och styrelsemedlemmar förlorar sina jobb och styrelseposter vid misskötsel kopplat till samhällsansvar visar även att påföljden varierar beroende på land. I de nordiska länderna, där samhällsansvar har fått en stark roll i näringslivet, är påföljden för vd och styrelse inte lika sträng som i exempelvis Storbritannien.
Enligt studien minskar även karriärsutsikterna för en styrelseordförande som leder ett företag med ovanligt stora hållbarhetsutmaningar. Studien avser överträdelser som inte nödvändigtvis är brottsliga utan som exempelvis uppmärksammats som skandaler i media.

Läs studien

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.