fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Svidande kritik från GRI mot due diligence-förslaget

Publicerad: 2 mars 2022, 10:29

GRI är besvikna på EU:s lagförslag om mänskliga rättigheter och miljö.

Foto: Getty

Global Reporting Initiative, GRI, är besvikna på due diligence-förslaget och vill se mer långtgående ambitioner både vad gäller omfattning och räckvidd.


KT


GRI, är besvikna på EU:s lagförslag om mänskliga rättigheter och miljö, det så kallade due diligence-förslaget, som lades fram förra veckan. De vill se mer långtgående ambitioner både vad gäller omfattning och räckvidd.

”Vi är oroliga över borttagna bolagsstyrningskrav och ett urvattnat ansvar för potentiellt skadlig miljöpåverkan. Bristen på tydlighet gällande leverantörskontrakt och tredjeparts-verifiering kommer inte att ge den transparens som behövs i leverantörskedjan. Dessutom finns kryphål som gör att företag kan skyddas från civilrättsliga ansvarskrav när leverantörer inte har fullgjort sina skyldigheter”, säger Peter Paul van de Wijs, chief external affair officer på GRI, i en kommentar. 

GRI kritiserar även att förslaget endast rör runt en procent av de europeiska företagen, cirka 14 000 stycken, samt 3000 företag utanför Europa. Störst problem finns hos företagen utanför Europa, menar GRI.

”Vi är vid en kritisk tidpunkt när det gäller skydd av mänskliga rättigheter och miljö i hela leverantörs- och värdekedjan. För att direktivet ska bli verkligt effektivt måste det vara mer ambitiöst i omfattning och räckvidd”, säger Tabitha Bailey, policykoordinator på GRI, i en kommentar.

Läs fler kommentarer på förslaget

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev