Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhetsredovisning

Uppmaning: Inför krav på öppen leverantörslista

Publicerad: 9 mars 2021, 10:21

Åhléns är ett företag som redan redovisar öppna leverantörslistor. Nu vill Fair Action att det ska bli obligatoriskt.

Foto: Camilla Åsberg

Organisationen Fair Action vill se flera skärpningar när EU nu gör om lagstiftningen kring obligatorisk hållbarhetsredovisning.


När EU nu ska revidera direktivet om hållbarhetsrapportering bör det införas ett krav på att företagen redovisar sina leverantörer öppet. Det menar organisationen Fair Action, som pekar på att organisationer och fackföreningar i produktionsländerna då kan kontakta de köpande företagen om leverantören inte följer regler gällande till exempel anställdas rättigheter eller miljöskydd. Minimikraven på öppenhet om produktionen bör vara att köpande företag ska ange leverantörens namn, adress, antal anställda, typ av produkter och ägarförhållanden, menar Fair action.

Fair Action framför sina synpunkter på hållbarhetsrapporteringen i regeringens konsultation inför revideringen av direktivet. Organisationen anser även att det bör införas krav på oberoende granskning av hållbarhetsredovisningar, att fler företag bör omfattas av lagstiftningen samt att jämförbarheten och kvalitén på hållbarhetsredovisningarna ska öka.

”Inför tydliga krav på hur företag ska rapportera om sina risker och påverkan på mänskliga rättigheter, i linje med rapporteringsramverket som finns för FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter”, skriver Fair Action.

Läs Fair Actions synpunkter

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.