måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Allmänheten vill ha hållbar upphandling – även om det blir dyrare

Publicerad: 9 februari 2022, 10:49

Sju av tio svenskar vill att upphandlingen är i linje med Agenda 2030-målen, även om det blir dyrare. Det visar resultatet av en Sifoundersökning. Foto: olaser

Mer Agenda 2030 i svenska kommuners upphandlingar. Det tycker sju av tio svenskar enligt en Sifoundersökning.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Sju av tio svenskar vill att kommunerna ska ta hänsyn till de globala hållbarhetsmålen vid upphandling – även om det innebär ökade offentliga utgifter. Det visar en opinionsundersökning som Upphandlingsmyndigheten låtit göra.

”Det är viktigt att agera nu eftersom 2030 bara är två upphandlingar bort”, säger Annie Stålberg, chef för hållbarhetsenheten på Upphandlingsmyndigheten, i en kommentar.

Enligt myndighetens egna uppföljningar är det lite mer än hälften av de svenska kommunerna, 55 procent, som i hög utsträckning ställer miljökrav i upphandlingar och något färre, 43 procent, som ställer arbetsrättsliga krav.

”Opinionsmätningen visar att en majoritet av allmänheten ser hållbara inköp som en viktig fråga. Det är många kommuner som tar hänsyn till olika hållbarhetsaspekter i upphandlingar men långt ifrån alla”, säger Annie Stålberg.

Tidigare har Upphandlingsmyndigheten i en rapport dragit slutsatsen att strategiskt hållbarhetsarbete i upphandlingar i flera fall leder till lägre kostnader.

Sifoundersökningen gjordes med lite drygt 1000 personer i åldern 18-79 år under tidig höst men presenteras först nu.

Läs Upphandlingsmyndigheten: Hållbar upphandling av livsmedel är ofta lönsamt 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev