tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Cirkulärt gardinlager när dalakommuner upphandlade

Publicerad: 17 juni 2021, 08:35

Gardiner som kan återanvändas ska tillbaka till leverantörens gardinlager och kommunerna får köpa begagnade gardiner till 60 procents rabatt. I början ville upphandlarna köpa gardiner som en tjänst, men så blev det inte, berättar upphandlaren Erika Mattsson. Foto: iStock Getty Images Plus / Karin M Persson

Alla textilier som kan återanvändas ska tillbaka till leverantören och den kommun som vill återanvända en gardin får 60 procents rabatt. Så blev resultatet när sex dalakommuner upphandlade textilier.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


De sex dalakommunernas upphandling tar sikte på en ökad livslängd för textilier och en cirkulär ekonomi. Enligt avtalet ska leverantören återta textilier om de kan återanvändas. Kommuner får köpa begagnade textilier till 60 procents rabatt.

– Jag tycker det här är skitbra. Tyger i offentlig miljö håller bra kvalitet så det känns bortkastat att köpa nytt vid varje lokalflytt. Är tygerna fina tar vi ner dem och lägger på vårt lager för användning på ett annat ställe, säger Christian Tallbo-Pierre, vd på Soft office markiser och gardiner, som tilldelades upphandlingen i fem av kommunerna.

Enligt honom är det trender och ändrad lokalanvändning som gör att gardiner behöver bytas, inte slitage. Men ibland görs ändå bedömningen att gardinerna inte kan fortsätta användas. Vissa kommuner använder då de gamla gardinerna som tyg i skolslöjden.

Från början var det tänkt att gardinerna skulle upphandlas som en tjänst, i stället för att fortsätta köpa gardiner.

– En av utmaningarna blev hur vi skulle beräkna en månadskostnad för gardiner när de i vissa fall byts vartannat år och i andra fall kanske vart tionde år. Här hade det varit till stor hjälp om vi haft en cirkulär inköpsstrategi med en tydlig plan för hantering av möbler och textiler, men det varierar mycket mellan olika kommuner, säger Erika Mattsson, upphandlare vid Upphandlingscenter Falun-Borlängeregionen med bas i Ludvika kommun.

De upphandlande kommunerna är Falun, Borlänge, Avesta, Gagnef, Hedemora och Ludvika.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev