Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Elever får begagnade datorer efter cirkulär IT-upphandling

Publicerad: 6 oktober 2021, 10:29

Nynäshamn har upphandlat begagnade datorer till kommunens skolverksamhet.

Foto: sytnik

När kommunen behövde köpa in 900 elevdatorer fanns ingen tvekan om att upphandla begagnade datorer. ”Jag kan inte se hur vi kan låta bli att förena nytta med miljömål”, säger ansvarig förvaltningschef till Aktuell Hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

I ett ramavtal har Nynäshamns kommun nyligen upphandlat begagnade datorer till sina elever. Kravet på elevdatorerna är inte lika höga som när myndigheter upphandlar datorer så därför sammanfaller både tillgång och efterfrågan.

– Vi behövde investera i 900 datorer och måste vara smarta med hur vi använder vår budget. Det är en självklarhet att återanvända och kunna köpa in många bra datorer till ett lågt pris. Jag tror att det här är det nya normala, jag kan inte se hur vi kan låta bli att förena nytta med att uppfylla våra miljömål, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef och biträdande kommundirektör i Nynäshamns kommun, till Aktuell Hållbarhet.

Bolaget som tilldelats ramavtalet heter Inrego. De beskriver upphandlingen som en av de absolut största i Sverige. Sedan i somras har bolaget levererat 750 begagnade datorer till Nynäshamns skolverksamhet, ett inköp som minskat klimatpåverkan jämfört med ny elektronik och som sänker kostnaden för kommunen.

– Jag tror att det här är ett trendbrott för cirkulär upphandling. Det har snackats under lång tid men få har gjort det i praktiken. Nu går Nynäshamn före och visar vägen. Det här är bara början, säger Sebastian Holmström, ansvarig för cirkulär strategi på Inrego, till Aktuell Hållbarhet.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.