onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Malmö stad satsar på hållbara upphandlingar

Publicerad: 9 september 2020, 09:48

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande vill styra upphandlingar i hållbar riktning. Foto: Elisabeth Sandberg

Malmö stad vill ha bättre politisk styrning av upphandlingarna och främja hållbarhet och innovation, och ser därför över policy och riktlinjer för upphandling- och inköpsverksamheten.


BA


Kommunstyrelsen i Malmö beslutar i dag om att samtliga nämnder och bolag årligen ska redovisa inköpsstatistik, planerade upphandlingar, hållbarhetsaspekter i upphandlingar och områden där innovativa inköpslösningar efterfrågas. 

Redan antagna styrdokument som Miljöprogram för Malmö stad 2009–2020, Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad och Agenda 2030 ska fungera som stödstrukturer för att motivera hållbara inköp både ur klimat och socialt perspektiv.

– Vi behöver förnya våra strategier och mål för hållbar konsumtion och hållbara inköp med skattepengar, och främja innovativa inköpslösningar för staden. Men vi behöver också öka kontrollen. Upphandlingar är skattebetalarnas pengar och därför av största vikt att de hanteras tryggt och säkert, men också möjliggör en hållbar framtid för kommande generationer, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Aktuell Hållbarhet 

Malmö Stad genomför årligen inköp för cirka nio miljarder kronor. Det innebär att stadens inköp motsvarar 40 procent av stadens totala omsättning om 23 miljarder kronor per år.

Ansvaret för inköpsverksamheten i Malmö stad ligger hos varje enskild nämnd och bolag, som utgör en egen upphandlande myndighet, i enlighet med lagen om offentlig upphandling.

Läs hela ärendet här (ärende 10) 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev