Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Inköp och upphandling

Malmö stad satsar på hållbara upphandlingar

Publicerad: 9 September 2020, 09:48

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande vill styra upphandlingar i hållbar riktning.

Foto: Elisabeth Sandberg

Malmö stad vill ha bättre politisk styrning av upphandlingarna och främja hållbarhet och innovation, och ser därför över policy och riktlinjer för upphandling- och inköpsverksamheten.


Kommunstyrelsen i Malmö beslutar i dag om att samtliga nämnder och bolag årligen ska redovisa inköpsstatistik, planerade upphandlingar, hållbarhetsaspekter i upphandlingar och områden där innovativa inköpslösningar efterfrågas. 

Redan antagna styrdokument som Miljöprogram för Malmö stad 2009–2020, Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad och Agenda 2030 ska fungera som stödstrukturer för att motivera hållbara inköp både ur klimat och socialt perspektiv.

– Vi behöver förnya våra strategier och mål för hållbar konsumtion och hållbara inköp med skattepengar, och främja innovativa inköpslösningar för staden. Men vi behöver också öka kontrollen. Upphandlingar är skattebetalarnas pengar och därför av största vikt att de hanteras tryggt och säkert, men också möjliggör en hållbar framtid för kommande generationer, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Aktuell Hållbarhet.

Malmö Stad genomför årligen inköp för cirka nio miljarder kronor. Det innebär att stadens inköp motsvarar 40 procent, av stadens totala omsättning på 23 miljarder kronor per år.

Ansvaret för inköpsverksamheten i Malmö stad ligger hos varje enskild nämnd och bolag som utgör en egen upphandlande myndighet, i enlighet med lagen om offentlig upphandling.

Läs hela ärendet, ärende 10

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.