tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Nordisk hållbar upphandling går på export

Publicerad: 24 maj 2021, 10:06

Upphandlingsrapporten har 17 fallstudier, lika många som de globala målen, och visar konkret hur upphandlingarna bidrar till att uppnå målen. Foto: Susie Hedberg

En ny rapport med 17 fallstudier visar hur hållbar upphandling inom offentlig verksamhet kan bidra till att uppnå de globala målen.

Ämnen i artikeln:

Globala hållbarhetsmålenAgenda 2030Finland

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


De nordiska länderna vill med en ny rapport om hållbar upphandling inspirera och stödja en hållbar utveckling i världen. Med hjälp av 17 fallstudier visas hur upphandlingarna på ett konkret sätt bidrar till de globala målen. Bara i OECD-länderna uppgår den offentliga upphandlingen till 6,5 biljoner euro per år.

”Satsar vi en del av den summan på hållbar upphandling innebär det att vi tar ett stort steg för att nå de globala hållbarhetsmålen och för att få en bättre värld för alla”, säger Thomas Blomqvist, Finlands minister för samarbete och jämställdhet, i en skriftlig kommentar.

Den nya rapporten är en del av statsministerinitiativet som pågick 2015–2020 med syfte att presentera nordiska lösningar på globala utmaningar. Enligt rapporten är hållbar upphandling generellt sett varken mer komplicerat eller dyrare än traditionell upphandling. Dessutom blir resultaten ofta bättre eftersom fokus inte bara ligger på att skapa kortsiktiga vinster utan även på att ge fördelar på längre sikt.

”Nordiska ministerrådets vision är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030. Att upphandla hållbart inom offentlig verksamhet spelar en viktig roll i arbetet med att nå visionen och banar väg för gröna, konkurrenskraftiga och sociala lösningar”, säger ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki, i en kommentar.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev