söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Northvolt sågas för ryska inköp: ”Problematiskt företag”

Publicerad: 29 maj 2023, 09:34

Northvolt Ett-fabriken i Skellefteå.

Foto: Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt köper råvaror från ryska tillverkaren Nornickel, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber. Nornickel ligger bakom en av de värsta miljökatastroferna i Arktis historia.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Sveriges Radios granskande program Kaliber kan i sitt senaste program visa hur svenska batteritillverkaren Northvolt köper råvaror till sin tillverkning från ryska Nornickel. Företaget gjorde sig 2020 skyldiga till en av de värsta miljökatastroferna i Arktis-området, när 20 000 ton dieselolja läckte ut i en lokal flod. Nornickel får dessutom skarp kritik från lokalbor för sina svavelutsläpp.

”Man har satt sig själv i en svår situation där man valt en leverantör som under lång tid har blivit anklagad för en mängd olika problem i relation till både de sociala aspekterna och miljömässiga aspekterna. Det finns en lång historik av organisationer som har lyft upp att det här är ett problematiskt företag, att man då väljer att ha ett sådant företag som en av sina leverantörer lyfter naturligtvis en mängd frågor”, säger Niklas Zandén, professor i företagsekonomi, till Kaliber.

Northvolt själva uppger att de börjat fasa ut Nornickel som leverantör, med hänvisning till kriget i Ukraina. Northvolt uppger också att man ställt krav på sin leverantör.

”Vi håller ju med om att det finns utmaningar lokalt och det var ju därför som vi tyckte att det var väldigt viktigt och bra att vi kan få vara med och påverka som en ny marknad till de här miljöförbättringarna”, säger Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim till Kaliber.

Professor Niklas Zandén säger till programmet att det här tydliggör hur svårt det är att ställa krav på leverantörer.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev