Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Ny rapport: Storinvesterare finansierar kommande klimatkatastrof

Publicerad: 9 juni 2022, 07:08

Blackrock, State Street och Vanguard är några av de amerikanska storinvesterare som pekas ut som i rapporten. Korallreven riskerar kollaps om investeringarna inte styrs om.

Foto: Getty Images

Blackrock, State Street och Vanguard pekas ut i ny rapport från Stockholm Resilience Centre: ”Driver jorden farligt nära tippningspunkter.”


Investerare driver jorden farligt nära tippningspunkter där klimatförändringarna kan börja skena, till exempel i Amazonas regnskog, på de stora inlandsisarna, för korallreven och i Atlantens strömmar. Det konstaterar Victor Galaz, biträdande chef för Stockholm Resilience Centre i en ny rapport.

Blackrock, State Street och Vanguard är några av de amerikanska storinvesterare som pekas ut i rapporten. En tredjedel av rösterna i de 500 största amerikanska börsföretagen kontrolleras av dessa finansgiganter redan 2028, enligt beräkningarna. De betyder att de har ett avgörande inflytande över dessa företag och har möjligheten att påverka verksamheten och investeringarna i en hållbar riktning.

I rapporten, som tagit fram bland annat på uppdrag av den svenska regeringen, konstateras att finansmarknaden visat ett stadigt ökat intresse för ”gröna” och ”hållbara” investeringar. Men om vi ska ha en chans att avvärja klimatkatastrofen måste kapitalet i högre grad styras till att undvika tippningspunkter där den globala uppvärmningen kan börja skena. 

Amazonas regnskog, inlandsisarna, korallreven, inlandsisarna och cirkulationen i havet är områden där farliga tröskelvärden måste undvikas. Här sitter de stora investerarna på en avgörande makt, enligt rapporten.

Läs rapporten här 

Sten Sjögren

Reporter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.